świadczenie pielęgnacyjne - czy było jakieś pismo - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 30 ]

Napisano: 07 maja 2018, 11:19

Czytam w gazecie prawnej, ze resort rodziny przypomina gminom, iż mają bezwzględny obowiązek przestrzegania przepisów dot. św. pielęgn. (chodzi o ten niekonstytucyjny zapis dot. wieku powstania niepełnosprawności) i ze w związku z tym pomorskie gminy otrzymaly wytyczne w tej sprawie. Ja nic nie otrzymałam. Jak macie takie pismo to proszę podzielcie się jego treścią.
sylwiaaaa
Stażysta
Od: 24 paź 2017, 14:54
Zajmuję się: Św

Napisano: 07 maja 2018, 12:05

Proszę bardzo :)
Załączniki
pismo do gmin.pdf
(100.99 KiB) Pobrany 108 razy
komosia
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 sty 2018, 15:09
Zajmuję się: ŚR/ŚW

Napisano: 07 maja 2018, 12:12

dziękuję bardzo
sylwiaaaa
Stażysta
Od: 24 paź 2017, 14:54
Zajmuję się: Św

Napisano: 07 maja 2018, 19:13

Niektórzy z Was powinni być bardzo zadowoleni z tego pisma, bo je sami sprowokowali wnoszonymi do MRPiPS zapytaniami - co robić, gdy nie wiadomo co robić ?
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 08 maja 2018, 8:00

Coś złego w tym, że chcemy rozwiewać wątpliwości i traktować klientów równo, zgodnie z prawem?

~~

Nie widzę tego stanowiska resortu na stronie MRPIPS.
kalkulator
Awatar użytkownika
Referent
Od: 31 maja 2017, 10:07
Zajmuję się: głównie ZUS, ŚP/SZO/ZDO;
ponadto ŚR/FA/500/Za życiem

Napisano: 08 maja 2018, 8:17

Krysztofie - ale to jest akurat wyjątkowa sytuacja bo rząd w swojej arogancji może za to słono zapłacić. Jeśli ta nasłana przez nich kontrola cokolwiek stwierdzi, to i tak SKO będzie musiało stwierdzić nieważność tych decyzji, jeśli to się stanie (w co w sumie wątpię) to ktoś te pieniądze będzie musiał zwrócić, albo opiekunowie - co będzie masakrą jeśli chodzi o PR rządu, przy trwającym w sejmie proteście opiekunów, albo słabo opłacani pracownicy świadczeń - co też będzie PRową masakrą jeśli media się o tym dowiedzą - a pewnie się dowiedzą, bo jest tendencja do grillowania władzy. Bartek Kocejko z Oko.press zajmuje się polityką społeczną, wrzucił kilka artykułów na ten temat ostatnio, spróbujcie do niego napisać, wysłać info o sprawie.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2018, 8:46

kalkulator pisze:Nie widzę tego stanowiska resortu na stronie MRPIPS.
To napisz do MRPiPS to naślą kontrolę na swoich informatyków :mrgreen:
Poza tym to co resort przekazuje w tym komunikacie jest Wam doskonale znane, gdyż praktycznie powtarzacie tą samą treść za ministerstwem w wydawanych przez siebie decyzjach o odmowie przyznania prawa do świadczenia pielęgnacyjnego
proszę poczytaj sobie
https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-r ... odzinnych/
a niżej odmienne zdanie Rzecznika Praw Obywatelskich
Załączniki
opinia RPO 1.pdf
fragment pisma od Rzecznika Praw Obywatelskich
(470.97 KiB) Pobrany 24 razy
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 08 maja 2018, 10:44

To jest informacja, nie stanowisko w sprawie.

Czemu się tak czepiasz... Ja bym bardzo chętnie wydał te decyzje jako przyznające, mam tylko 15 takich klientów, jest to dodatkowy koszt 175.000 zł rocznie. Przy ponad 30 mln wydawanych przez ośrodek to jest nic. Tylko nie mogę tego zrobić na podstawie własnego widzimisię, chyba że dasz gwarancję, że w razie W to Ty będziesz oddawał nienależnie pobrane świadczenia, a nie klienci czy urzędy (tj. w konsekwencji podatnicy). Na każdym etapie przysługuje prawo do odwołania się od decyzji, naprawdę proszę korzystać.
kalkulator
Awatar użytkownika
Referent
Od: 31 maja 2017, 10:07
Zajmuję się: głównie ZUS, ŚP/SZO/ZDO;
ponadto ŚR/FA/500/Za życiem

Napisano: 08 maja 2018, 11:36

kalkulator pisze:To jest informacja, nie stanowisko w sprawie.
Czemu się tak czepiasz... [...] Na każdym etapie przysługuje prawo do odwołania się od decyzji, naprawdę proszę korzystać.
Niestety ten komunikat, czy jak wolisz informacja jest właśnie poszukiwanym przez Ciebie stanowiskiem prezentowanym od 2014 roku przez ministerstwo.
Jednakże, jeśli szukasz bardziej aktualnego to wraz z ww pismem Wojewody Pomorskiego organy najprawdopodobniej musiały dostać jako załącznik pismo przewodnie z MRPiPS na które powołuje się Wojewoda i na podstawie którego trzęsie d... i robi Wam na Pomorzu zamieszanie.

Jak juz tak zawzięcie prowadzicie korespondencje z resortem to zapytajcie proszę MRPiPS po jakie licho do ustawy o świadczeniach rodzinnych wprowadzono do artykułu 17 ust. 1b tuz po wyroku TK sygn. akt K38/13 z 2014 roku przypis numer 10) informujący (kogo ? - mnie czy Was ? i po co ? - żebyście się do niego zastosowali, czy go olajkowali ?) o utracie mocy art. 17 ust. 1b w określonym jego zakresie, jak wynika z sentencji ww wyroku TK .

Czepiam się, ponieważ ironicznie wielu z Was każe odwoływać się do wyższych instancji po czym , jak tamte organy lub sąd wojewódzki wykazuje, ze łamiecie przepisy i wskazuje Wam jak należy postąpić przy ponownym rozpoznawaniu tej samej sprawy, to Wy dalej brniecie w zaparte i tu mógłbym sypnąć garść nazw miejscowości lub nazwisk inspektorów lub kierowników organów administracji publicznej, tylko po co, przecież i tak nie zmienicie swej postawy, no chyba, że z siedzącej na stojącą, ale nie taką zmianę mam na myśli.

Ja już uzyskałem świadczenie i mógłbym mieć to o czym piszę w czarnej d..., ale najzwyczajniej w świecie żal mi innych opiekunów, którzy chcieli by, ale boją się, bo są przez Was wprowadzani w błąd lub zastraszani lub nie potrafią odwołać się od kilku stronicowej decyzji z uzasadnieniem tak na prawdę o niczym, albo bardziej obrazowo o przysłowiowej d... Maryni (przepraszam wszystkie Marysie)
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 08 maja 2018, 11:45

Krzysztof pisze:Ja już uzyskałem świadczenie i mógłbym mieć to o czym piszę w czarnej d...,
No i właśnie teraz jest problem taki, że jak się ministerstwo uprze, to będziesz to musiał oddać. A jak nie ty to pracownik który ci to świadczenie przyznał. Fajnie? Czy jednak średnio?
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 3    [ Posty: 30 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x