Świadczenie pielęgnacyjne czy się należy? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 13 lip 2017, 12:15

Mam pytanie odnośnie świadczenia pielęgnacyjnego. Czy zostanie przyznane mi świadczenie pielęgnacyjne na męża, który ma przyznany znaczny stopień niepełnosprawności,wymaga opieki osoby drugiej, ale pracuje, gdyż lekarz medycyny pracy zezwolił mu pracować na określonym stanowisku.Jego niepełnosprawność powstała przed ukończeniem 25 roku życia, w trakcie nauki szkolnej, studiował. Obecnie jego stan się rażąco pogorszył, jego niepełnosprawność wynika z uszkodzenia narządu ruchu, ale doszły też inne choroby, o których nie chcę tutaj pisać.Jestem obecnie zatrudniona, ale chcę zrezygnować z pracy, by móc się opiekować mężem, moje pytanie brzmi czy otrzymam świadczenie pielęgnacyjne na męża.Proszę o konkretne odpowiedzi. Pozdrawiam.
wojtek2121
Praktykant
Od: 12 lip 2017, 11:18
Zajmuję się: kasjer walutowy

Napisano: 13 lip 2017, 13:07

W takim przypadku mówimy raczej o specjalnym zasiłku opiekuńczym w wys.520 zł - o to Ci chodziło? Aby go otrzymać, musicie spełnić kryterium 764,00 zł na osobę w rodzinie. Ponadto mówiąc o opiece nad mężem - o jaką opiekę Ci konkretnie chodzi? Ty musisz udowodnić, że nie jesteś w stanie pracować, bo musisz opiekować się swoim mężem. Jeśli on pracuje przez 7/8 godzin dziennie- to trudno to raczej będzie zrobić. Zależy też jaką ma niepełnosprawność, ruchową? jest na wózku? itd.Za mało w twoim poście danych.
mamala
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:47
Zajmuję się: ps,św, stypendia

Napisano: 13 lip 2017, 13:26

Mąż nie jeździ na wózku, choć ledwo co chodzi. Ma dodatkowo problemy ze wzrokiem, jak również z układem moczowym, arefleksja pęcherza, cewnikowanie 6 razy dziennie, gdy wraca po pracy jest wyczerpany, choć jego praca jest lekka, to bardzo go wyczerpuje, po pracy ja też jestem bardzo zmęczona, ale muszę się nim zajmować. Ktoś coś mi poradzi czy pozostaje tylko szo czy jest szansa na świadczenie.
wojtek2121
Praktykant

Napisano: 14 lip 2017, 9:33

Z tego co się orientuje, jeżeli niepełnosprawność męża powstała przed 25 rokiem życia w czasie nauki na studiach, świadczenie pielęgnacyjne się należy. Proszę o wypowiedź ludzi mających doświadczenie, pracujących w MOPS.
wojtek2121
Praktykant

Napisano: 18 lip 2017, 11:38

świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli osoba wymagająca opieki pozostaje w związku małżeńskim, chyba żebyś Ty także była niepełnosprawna i nie mogła opiekować się mężem, to wtedy jego rodzice mogliby brać na niego św. pielęgnacyjne - art. 17 ust. 5 pkt 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych.
mamala
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:47
Zajmuję się: ps,św, stypendia

Napisano: 19 lip 2017, 9:49

Nie do końca, na żonie również ciąży obowiązek alimentacyjny, a więc ten przepis nie ma zastosowania, ustawodawca nie wziął pod uwagę, że dziecko niepełnosprawne dorasta, zawiera związek małżeński , a żona bądź mąż rezygnują z pracy by opiekować się tą osobą, były już wyroki sądów administracyjnych nakazujące przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego małżonkowi, niektóre MOPS również przyznają takie świadczenie małżonkowi, sugerując się orzecznictwem sądów, nie ustawą. Natomiast co się tyczy pracy zarobkowej niepełnosprawnego, to osoba niepełnosprawna może być aktywna zawodowo, a opiekun otrzymywać świadczenie pielęgnacyjne, podaje link https://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/6 ... acuje.html
Jeżeli osoba niepełnosprawna ma znaczny stopień niepełnosprawności i wymaga opieki osoby drugiej, to znaczy, że takiej opieki wymaga, stwierdził to orzecznik na podstawie historii choroby i rokowań. Co wy na to?
wojtek2121
Praktykant

Napisano: 24 lip 2017, 14:20

Czy są kompetentne osoby, które mogłyby mi udzielić odpowiedzi na te zawiłości formalne?
wojtek2121
Praktykant

Napisano: 26 lip 2017, 9:37

Może po prostu złóż wniosek i zobaczysz jaka będzie decyzja? Ewentualnie później odwołanie?
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 26 lip 2017, 10:16

Witam,
My jako ośrodek też się bujamy z tym tematem. Jest wiele wyroków przemawiających na korzyść Państwa. My jednak dajemy odmowę (mąż/żona), ale już wiem od naszego SKO, że strona ma wnieść odwołanie, a Oni (SKO) przyznają naszej Pani prawo do świadczenia pel. - żonie na jej męża. W kolejce mam drugą identyczną sprawę, tyle,że Pani wniosła na spec. zasiłek opiekuńczy, ale ja namówię ją na św. piel. , następnie wydam decyzję odmowną, a SKO zadziała na ich korzyść , bo widzę, że taka mają linię orzeczniczą w tej materii.
Temat świeżutki u mnie, właściwie na tapecie na dzień dzisiejszy, więc polecam złóż wniosek, niech ci organ wyda decyzję odmowną, a Ty się odwołaj od tej decyzji. Myślę, że warto.
ewunia z wlkp
Praktykant
Od: 23 cze 2017, 13:25
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW

Napisano: 26 lip 2017, 11:23

Jest jeszcze kwestia tego, że mój mąż ma matkę, która mieszka niedaleko, też jest niepełnosprawna, w stopniu umiarkowanym ,a wyczytałam, że jeżeli żona ma dostać świadczenie pielęgnacyjne na męża to rodzice męża muszą nie żyć, lub mieć odebrane prawa rodzicielskie, bądź być ubezwłasnowolnieni. Jak to się ma do wykładni świadczenia pielęgnacyjnego. Proszę o pomoc.
wojtek2121
Praktykant

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x