świadczenie pielęgnacyjne dla żony - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 25 wrz 2020, 14:57

Przepraszam, ale muszę zapytać, czy macie jakieś profity za ente wracanie do tej samej sprawy i marnowanie czasu na ponowne ślęczenie nad nią i majstrowanie co by tu zrobić, aby nie podpaść i żeby za Was SKO wydało decyzję ?
Czy na prawdę nie wstyd Wam - jesteście związani kasacyjną decyzją SKO w zakresie prawidłowej wykładni danych przepisów (art. 138 par. 2a kpa), w zakresie czynności, które powinniście wykonać oraz ustaleń, które powinniście poczynić dla prawidłowego rozeznania stanu faktycznego, prowadzicie postępowania maksymalnie długo, pomimo, że sprawę znacie na wylot - a jednak wydajecie decyzje, która ośmiesza powagę organu, który reprezentujecie.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 25 wrz 2020, 19:18

Krzysztof pisze:
25 wrz 2020, 14:57
Przepraszam, ale muszę zapytać, czy macie jakieś profity za ente wracanie do tej samej sprawy i marnowanie czasu na ponowne ślęczenie nad nią i majstrowanie co by tu zrobić, aby nie podpaść i żeby za Was SKO wydało decyzję ?
Czy na prawdę nie wstyd Wam - jesteście związani kasacyjną decyzją SKO w zakresie prawidłowej wykładni danych przepisów (art. 138 par. 2a kpa), w zakresie czynności, które powinniście wykonać oraz ustaleń, które powinniście poczynić dla prawidłowego rozeznania stanu faktycznego, prowadzicie postępowania maksymalnie długo, pomimo, że sprawę znacie na wylot - a jednak wydajecie decyzje, która ośmiesza powagę organu, który reprezentujecie.
Założyłam ten post, aby podyskutować i wymienić się doświadczeniami z osobami które pracują na podobnych przypadkach jak mój, w sumie chyba po to jest to forum. Proszę Cię o hamowanie swoich, uważam, kąśliwych komentarzy. Możesz opuścić ten wątek. Stanowisko urzędu wojewódzkiego, który przecież za jakiś czas skontroluje moją pracę, również nie jest tak przychylne WTK więc mam prawo mieć wątpliwości jak postępować.
magda9009
Stażysta
Od: 23 sty 2017, 8:45
Zajmuję się: ŚR/FA/500+/KDR

Napisano: 25 wrz 2020, 23:35

Krzysztof
Art. 130. Pierwszeństwo obowiązku alimentacyjnego małżonków
Obowiązek jednego małżonka do dostarczania środków utrzymania drugiemu małżonkowi po rozwiązaniu lub unieważnieniu małżeństwa albo po orzeczeniu separacji wyprzedza obowiązek alimentacyjny krewnych tego małżonka.

ale to małżeństwo nadal trwa , przepis ewidentnie dotyczy rozwodu
Just5
Stażysta
Od: 21 lut 2018, 16:54
Zajmuję się: Św

Napisano: 26 wrz 2020, 15:46

Just5 pisze:
25 wrz 2020, 23:35
Krzysztof
Art. 130. Pierwszeństwo obowiązku alimentacyjnego małżonków
Obowiązek jednego małżonka do dostarczania środków utrzymania drugiemu małżonkowi po rozwiązaniu lub unieważnieniu małżeństwa albo po orzeczeniu separacji wyprzedza obowiązek alimentacyjny krewnych tego małżonka.

ale to małżeństwo nadal trwa , przepis ewidentnie dotyczy rozwodu
Z tego przepisu wynika, że skoro
" Obowiązek jednego małżonka do dostarczania środków utrzymania drugiemu małżonkowi po rozwiązaniu lub unieważnieniu małżeństwa albo po orzeczeniu separacji wyprzedza obowiązek alimentacyjny krewnych tego małżonka. "
to tym bardziej taka sytuacja / obowiązek zachodzi, gdy małżeństwo trwa, jak to ładnie zauważyłaś
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 28 wrz 2020, 7:59

Pani u nas złożyła na męża na zasiłek dla opiekuna (bierze od lat, orzeczenie się teraz skończyło, już 4 raz złożyła i SKO jej wcześniej przyznawało)
I TERAZ SKO PRZYZNAŁO JEJ ŚWIADCZENIE PIELĘGNACYJNE :roll:
*Ilona
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 8:47
Zajmuję się: ŚR, FA i ...

Napisano: 28 wrz 2020, 8:35

*Ilona pisze:
28 wrz 2020, 7:59
Pani u nas złożyła na męża na zasiłek dla opiekuna (bierze od lat, orzeczenie się teraz skończyło, już 4 raz złożyła i SKO jej wcześniej przyznawało)
I TERAZ SKO PRZYZNAŁO JEJ ŚWIADCZENIE PIELĘGNACYJNE :roll:
Wcześniej kobieta miała już przyznane prawo do świadczenia pielęgnacyjnego, które zostało jej odebrane, a przy tym odbieraniu ustawodawca złamał Konstytucję, to teraz organ odwoławczy nie mógł tego faktu nie zauważyć i przyznał świadczenie pielęgnacyjne.
Osoba, która ma zasiłek dla opiekuna spełnia wszystkie warunki do świadczenia pielęgnacyjnego wynikające z ustawy o świadczeniach rodzinnych, którą to ustawę zmieniano od 2012 roku poprzez (co dwukrotnie wykazał TK) wprowadzanie niekonstytucyjnych zmian.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x