Swiadczenie pielegnacyjne do kiedy przyznac? - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 11 maja 2015, 10:22

Pani opiekuje się niepełnosprawna od urodzenia siostra ma prawo so z do bezterminowo. Siostra jej pani ma znaczny stopień niepełnosprawność i na stale od urodzenia ale ta Pani nie miała prawa do świadczenia pielęgnacyjne go bo matka siostry żyła i nie miała znacznego stopnia niepełnosprawność i, teraz uzyskała znaczny stopień ale na 3 lata. Ojciec podopiecznej niezyje reszta przesłanek spełniona. Czy mam przyznać tej pani prawo do świadczenia pielęgnacyjne go bezterminowo na siostrę po mimo tego iz matka ma znaczny na 3 lata. Z tego co wynika z ustawy sp wydaje się na długość orzeczenia osoby niepełnosprawne i, czyli w tym przypadku bezterminowo!
elmo 1970

Napisano: 11 maja 2015, 11:33

moim skromnym zdaniem swiadczenie powinno byc przyznane zgodnie z waznoscia orzeczenie o niepelnosprawnosc osoby wymagajacej opieki czyli w tym przypadku na czas nieokreslony , warto jednak gdzies sobie zapisac w aktach oraz poinformowac strone o koniecznosci dostarczenia nowego orzeczenia po tych 3 latach jak straci waznośc.
W ustawie jest tylko mowa o koniecznosci posiadania orzeczenia o znacznym stopniu niepelnosprawnosci , ktory to warunek na dzien skladania wniosku zostal spelniony wiec swiadczenie przyznajemy na czas nieokreslony
to ja

Napisano: 11 maja 2015, 11:50

Wkoncu ktoś mi ODP wielkie dzięki! Proszę jeszcze o opinie :)
elmo 1970

Napisano: 11 maja 2015, 12:01

ta osoba spelnia warunki do przyzannia SP tylko do momentu, kiedy rodzic osoby wymagajacej opieki ma znaczny stopien - potem prawo do SP jest uzaleznione od tego czy bedzie dalej sie legitymowala zancznym stopniem matka czy moze ozdrowieje;-) wiec za bardzo chyba nie mozna przyznac swiadczenia na stale...moze na okres kiedy skonczylo sie orzeczenie matki przyznac SP warunkowo ? pod warunkiem dolaczenia kolejnego orzeczenia matki
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 11 maja 2015, 13:01

ja bym dal na stale z zastrzezeniem o konieczosci dostarczenia kolejnego orzeczenia (bardziej słownie niż na pismie ) , mozna sobie juz w systemie nawet wyplate zawiesic za ktorys tam miesiac po tych 3 latach zeby nie zapomniec pozniej ewentualnie wezwanie pod rygorem wstrzymania.
Nie masz za bardzo artykulu ktory nakazywalby ci ograniczyc ten okres przyznania prawa do swiadczenia, na dzien skladania wniosku matka ma znaczny stopien i to jest przesłanką a nie jego ważność.
Fakt bezpieczniej byloby zrobic na te 3 lata i pozniej kontynuacja ale sama piszesz ze raczej przedluzenie to tylko formalnosc , a zreszta różnie moze jeszcze byc po takim czasie ......
to ja

Napisano: 11 maja 2015, 21:27

Do to ja moja kierowniczka i radca prawny ma taki samo zdanie jak ty! Decyzja na czas nie określony z adnotacja o dostarczeniu kolejnego orzeczenia matki! Radca mówił tez ze w ustawie jasno jest napisane ze musi mieć znaczny nic więcej nie ma sprecyzowana na jak długo! A co za ty idzie gdyby ta Pani się odwoływała każdy sad przyznalby jej racje! My pracownicy często nad interpretuje my przepisy aby w razie kontroli być czystymi :(.
elmo 1970

Napisano: 11 maja 2015, 21:33

A co będzie jak ta Pani nie dostarczy nowego orzeczenia? Co byscie zrobili? Wedle dycyzji ma przyznane prawo do świadczenia pielegnacyjnego bezterminowo a co za tym idzie każdy sad przyzna jej racje! Gdybym przyznał jej świadczenie na trzy lata później w trakcie tych trzech lat zmienilyby się przepisy owa Pani nie dostała by juz świadczenia na tak korzystnych warunkach oczywiście jeżeli spełniała by wszystkie warunki ustawy! Co wy na to kochani? ;)
elmo 1970

Napisano: 12 maja 2015, 8:19

zawsze masz prawo wstrzymać wypłatę świadczeń , w tym celu po tych 3 latach napiszesz wezwanie o dostarczenie kolejnego orzeczenia o niepelnosprawnosc pod rygorem wstrzymania swiadczeń, to że na decyzji ma napisane ze na na czas nieokreślony nie znaczy ze swiadczeń nie możesz wstrzymać, jak nie dostarczy to wydasz postanowienie o wstryzmaniu wypłat i tyle ;), niestety ustawa o świadczeniach rodzinnych jest tak "dziurawa" że w każdym artykule przydałyby się dodatkowe podpunkty z serii " W przypadku, gdy ....... "
to ja

Napisano: 12 maja 2015, 11:21

:| Ja tylko chciałam się wtrącić...Gdzie jest powiedziane, że matka posiadająca znaczny stopień nie może pobierać SP na dziecko? Zakładam, że jej stan nie jest beznadziejny skoro terminowe orzeczenie.
@mm

Napisano: 12 maja 2015, 12:32

@mm pisze::| Ja tylko chciałam się wtrącić...Gdzie jest powiedziane, że matka posiadająca znaczny stopień nie może pobierać SP na dziecko? Zakładam, że jej stan nie jest beznadziejny skoro terminowe orzeczenie.
moze nie spelnia innych przeslanek do uzyskania prawa do SP np. ma emeryture wiec siostra bierze na siostre
to ja

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x