Swiadczenie pielegnacyjne do kiedy przyznac? - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 12 maja 2015, 20:22

Matka niepelnosprawnej jest chora psychicznie. Ta Pani zajmuje się matka i siostra gdyż potrzebują 24 godzinnej opieki! Pcpr teraz nie chętnie dają bezterminowe decyzje nie wiem czemu? Widziałem niepełnosprawny ch w stopniu znacznym z bezterminowymi orzeczeniami w o wiele lepszej kondycji psycho fizycznej niż ci niepełnosprawni którzy maja znaczny stopień niepelnosprawnosci terminowy. To jakiś absurd :shock:
elmo 1970

Napisano: 12 maja 2015, 20:31

Jeszcze jedno pytanie i blagam o ODP. Jeżeli ta Pani nie dostarczy orzeczenia po tych 3 latach to po wstrzymaniu wypłaty mam prawo wygasic decyzjenlub ja anulować tak aby nie miała w stosunku do nas roszczeń? Nie wiem jak to ugrysc bo w ustawie nic nie ma na ten temat, tylko tyle ze na dzień składania wniosku rodzice muszą być niepełnosprawni w stopniu znacznym( bez wzmianki o terminowosci orzeczenia) lub muszą nie żyć! Każda instytucja odwolawcza przyzna jej racje.
elmo 1970

Napisano: 13 maja 2015, 10:22

dlatego pisalam,ze chyba powinnas przyznac swiadczenie warunkowo na okres po utracie waznosci orzeczenia matki (pod warunkiem dostarczenia w terminie jakims tam nowego orzeczenia matki) - jesli nie dostarczy - to masz art. 162 § 2 kpa i mozesz uchylic decyzje...inaczej mysle,ze nie mialabys podstaw do tego,zeby cokolwiek zrobic z decyzja ...co najwyzej wezwanie do wyjasnien i jesli nie zglosi sie to wsztrzymanie wyplaty - chociaz to ona za bardzo nie mialaby ci co wyjasniac, bo przeciez w aktach masz,ze niepelnosprawnosc jest tylko do tego terminu i w sumie nawet gdyby przyszla i powiedziala,ze matka dalej nie ma orzeczenia to i tak nie masz podstaw do ruszenia decyzji - przyznales na czas , w ktorym nie spelnia warunkow,ale wydajac decyzje wiedziales ze ich nie spelnia...mialam taka sytuacje ale przy zdo, musialam kombinowac bo przyznanie zdo do konca waznosci orzeczenia malzonka moglo kobiecie zamkac droge do pozniejszej kontynuacji zdo, bo juz nie moglaby zlozyc wniosku o zdo po 15.09., wiec przyznalam na stale (tak jak bylo orzeczenie osoby wymagajacej) a potem pilnowalam dostarczenia nowego orzeczenia
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 13 maja 2015, 21:04

A co jeżeli nie dostarczy mu orzeczenia i przyjdzie złożyć wyjaśnienia ze matka nie ma orzeczenia i nie chce poddać się ponownej weryfikacji komisji lekarskiej w końcu to choroba psychiczna a ta osoba nie jest ubezwlasnowolniona i nikt jej do tego nie zmusi z matka tej Pani naprawdę jest źle mózg odmawia posłuszeństwa. Po za tym jeżeli komisja lekarska da niższy stopień niepełnosprawność i to co wtedy? Przyjdzie złoży wyjaśnienia ma decyzje bezterminowo wiec teoretycznie nie mogę zabrać jej świadczenia! Ustawa jest dziurawa nigdzie w ustawie nie ma napisane ze sp przyznaje się na czas uzależniony od orzeczenia spokrewnionego w pierwszym stopniu lecz od ważności orzeczenia na osobę która ma być przyznane sp! Co byś zrobiła? Dalej wypacalabys świadczenie?
elmo 1970

Napisano: 13 maja 2015, 21:45

Kb dobrze Ci radzi, siostra na siostrę może pobierać świadczenie do czasu, dopóki matka ma ustalony stopień znaczny i tylko na taki okres możesz bezwarunkowo przyznać świadczenie.
Matka na pewno jest pod kontrolą lekarza specjalisty, który wypełniając wniosek na ponowną komisje lekarską wpisuje, czy chora może się osobiście stawić - czy też nie.
Po tych trzech latach musi dostarczyć Ci orzeczenie by świadczenie mogło być wypłacane.
wwo

Strona 3 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x