świadczenie pielęgnacyjne kancelaria prawna - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 17 lis 2022, 9:09

Witam, mam taką sytuację:
Pani złożyła wniosek o świadczenie pielęgnacyjne na matkę przez kancelarię prawną, sprawa jest w SKO. A dziś dostaje pismo z kancelarii z zapytaniem czy istniej możliwość podzielnej płatności świadczenia pielęgnacyjnego między uprawnionym do wypłaty świadczenia a jego pełnomocnikiem, żeby zabezpieczyć interesy prawne osoby uprawnionej jak również podmiotu, który reprezentował interesy prawne. :-)
Mieliście też takie przypadki?? Ktoś podpowie ???
aulin
Stażysta
Od: 07 gru 2020, 20:53
Zajmuję się: Św

Napisano: 17 lis 2022, 10:46

Nie miałem. Odpisałbym, że świadczenie będzie wypłacone zgodnie z dyspozycją wypłaty na konto, które wskazano we wniosku. Nie ma możliwości podzielenia wypłaty.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 17 lis 2022, 13:17

Czy mógłbym dowiedzieć się, jak brzmi takie pełnomocnictwo z Kancelarii ?
Konkretnie czego dotyczy ?
Jeśli dotyczy reprezentowania danej osoby w celu uzyskania przez ww osobę prawa do wnioskowanego SP to ww pełnomocnictwo Kancelarii kończy się (dla organu pomocowego) z chwilą wydania decyzji ustalającej prawo i wypłatę ŚP.
Sprawdź co dokładnie jest napisane w tymże pełnomocnictwie.
Poza tym art. 25 uśr mówi o tym, że
" W przypadku wystąpienia zmian w liczbie członków rodziny, uzyskania dochodu lub innych zmian mających wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych, w tym na wysokość otrzymywanych świadczeń, osoba, o której mowa w art. 23 wniosek o ustalenie prawa do świadczenia rodzinnego ust. 1, jest obowiązana do niezwłocznego powiadomienia o tym organu właściwego wypłacającego świadczenia rodzinne. "

Czy, w sytuacji kiedy pełną kwotę ŚP przelewacie co miesiąc (przez kilka miesięcy) na konto Kancelarii (która notabene nie była wnioskodawcą, ani nie jest opiekunem ON), a Kancelaria następnie przekazuje jakąś część tej kwoty opiekunowi to czy ww przekazanie takiej kasy z Kancelarii dla opiekuna nie należy uznać za DOCHÓD (uzyskiwany przez opiekuna) mający wpływ na prawo do ŚP (jakiś "lewy dochód").

Tak sobie myślę.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 17 lis 2022, 13:28

Krzysztof pisze:
17 lis 2022, 13:17
Poza tym art. 25 uśr mówi o tym, że
" W przypadku wystąpienia zmian w liczbie członków rodziny, uzyskania dochodu lub innych zmian mających wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych, w tym na wysokość otrzymywanych świadczeń, osoba, o której mowa w art. 23 wniosek o ustalenie prawa do świadczenia rodzinnego ust. 1, jest obowiązana do niezwłocznego powiadomienia o tym organu właściwego wypłacającego świadczenia rodzinne. "

Czy, w sytuacji kiedy pełną kwotę ŚP przelewacie co miesiąc (przez kilka miesięcy) na konto Kancelarii (która notabene nie była wnioskodawcą, ani nie jest opiekunem ON), a Kancelaria następnie przekazuje jakąś część tej kwoty opiekunowi to czy ww przekazanie takiej kasy z Kancelarii dla opiekuna nie należy uznać za DOCHÓD (uzyskiwany przez opiekuna) mający wpływ na prawo do ŚP (jakiś "lewy dochód").

Tak sobie myślę.
SP to nie dochód w rozumieniu ustawy o SR
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 17 lis 2022, 13:40

@ Tom
Ja to rozumiem, jednak kwota wypłacana opiekunowi, przez Kancelarię, to nie jest ustalona decyzja organu pomocowego należna kwota ŚP (np. 2119 zł) tylko "jakaś kasa" związana z zawartą umową pomiędzy opiekunem, a Kancelarią.
Kancelaria po otrzymaniu od Was 2119 zł bierze dla siebie powiedzmy 1500 zł a pozostałą część z kwoty 2119 zł wypłaca opiekunowi, jednak tej wypłaconej przez Kancelarie nizszej kwoty nijak nie można uznać za świadczenie pielęgnacyjne, gdyz do wypłaty ŚP uprawnione są wyłącznie organy właściwe, a takim organem zapewne nie jest i nigdy raczej nie będzie ww Kancelaria.
Zatem wypłacona przez Kancelarię jakaś niższa kwota opiekunowi to nie jest ŚP tylko chyba pieniądz, który należałoby ? uznać za DOCHÓD opiekuna.

A co będzie, gdybyście wypłacone opiekunowi (a dokładniej wypłacone Kancelarii) w jakimś okresie SP uznali za NPŚ ?
Opiekun powie, że on tych pieniędzy przez wskazany okres nie otrzymał (bo wypłacaliście kasę na konto Kancelarii)
Tak tylko zastanawiam się co wtedy będzie.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 17 lis 2022, 13:57

Kancelaria jest to tylko adresatem wypłaty, to cały czas jest Sp dla osoby. Analogiczna sytuacja jak ktoś poda konto sąsiada albo szwagra.
To, że kancelaria część tej kasy sobie zostawia to inna kwestia. Ogólnie działalnością niekórych kancelarii w sprawach o Sp to się powinny odpowiednie izby zająć, bo grandę straszną odwalaja.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x