Świadczenie pielęgnacyjne na dorosłego członka rodziny (???) - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 10 wrz 2014, 17:57

Proszę Was o pomoc w pewnej sprawie.
W czerwcu zmarł mój brat osieracając swojego niepełnosprawnego umysłowo syna.
Jako wujek zostałem najpierw prawnym opiekunem a obecnie postanowiłem zrezygnować z pracy zawodowej by podjąć się opieki nad moim bratankiem. Opieka ta wiąże się z całodobową obecnością więc siłą rzeczy możliwości zarobkowania są praktycznie zerowe. Bratanek mój dzięki rencie rodzinnej dysponuje godną rentą jednak zarówno sąd jak i moja moralność nie pozwalają mi na korzystanie z tych środków na swoje własne wydatki. Ustaliłem już na chwilę obecną co następuje:
- zasiłek z centrum pomocy odpada (renta rodzinna bratanka jest "zbyt wysoka")
- MOPR j.w.
- MOPS j.w.
W trzech wymienionych wyżej wypadkach odmowę uzyskam również z powodu tego że moje powinowactwo z ubezwłasnowolnionym jest zbyt odległe by podlegać tzw. obowiązkowi alimentacyjnemu a do zasiłków mają prawo właśnie osoby spełniające ten warunek.
Uprzedzając pytania:
- bratanek jest pełnoletni
- jego matka jest pozbawiona praw rodzicielskich i nie może być z pewnych przyczyn brana pod uwagę w jakiejkolwiek materii
- osoby podlegające obowiązkowi alimentacyjnemu są w podeszłym wieku
Odpadają więc pewne "półśrodkowe" rozwiązania w postaci fikcyjnego sprawowania opieki przez osoby trzecie jak i liczenie na wyrozumiałość sądu w zakresie oceniania wydatków (albowiem co pół roku muszę rozliczyć wszystkie wydatki).
Nie bez znaczenia jest też dla mnie sprawa ubezpieczenia dla mnie samego.
Czy ktoś z Państwa spotkał się z podobną sytuacją lub ma jakiś pomysł na wsparcie? Nie chcę przelewów na konto od darczyńców a normalnego, zgodnego z prawem rozwiązania.
Ryszard R.

Napisano: 10 wrz 2014, 20:09

Jeżeli niepełnosprawność u bratanka powstała przed ukończeniem 18 lat i mam stopień znaczny można ubiegać się o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego, obecnie jest przyznawane bez kryterium dochodowego. Opiekun jeśli takie świadczenie otrzyma, i nie ma wymaganego okresu ubezpieczenia również jest zgłoszony do ubezp. emerytano - rentowego w ZUS. Najlepiej trzeba się udać do ośrodka realizującego świadczenia w swojej miejscowości tam przedłożyć dokumenty i uzyskać kompetentne informacje.
Gość

Napisano: 11 wrz 2014, 8:37

Proszę mi powiedzieć od kiedy niespokrewniony opiekun prawny może starać się o świadczenie pielęgnacyjne?
Mam podobną sytuację i powiedziano mi, że bez spokrewnienia i obowiązku alimentacyjnego nie mogę być opiekunem.
kgkjgsgfj

Napisano: 11 wrz 2014, 9:23

Gość pisze:Jeżeli niepełnosprawność u bratanka powstała przed ukończeniem 18 lat i mam stopień znaczny można ubiegać się o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego, obecnie jest przyznawane bez kryterium dochodowego. Opiekun jeśli takie świadczenie otrzyma, i nie ma wymaganego okresu ubezpieczenia również jest zgłoszony do ubezp. emerytano - rentowego w ZUS. Najlepiej trzeba się udać do ośrodka realizującego świadczenia w swojej miejscowości tam przedłożyć dokumenty i uzyskać kompetentne informacje.
Coś Ci się Gościu pomyliło:
Świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej przysługuje:
1) matce albo ojcu,
2) opiekunowi faktycznemu dziecka,
3) osobie będącej rodziną zastępczą spokrewnioną w rozumieniu ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej,
4) innym osobom, na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. - Kodeks rodzinny i opiekuńczy ciąży obowiązek alimentacyjny, z wyjątkiem osób o znacznym stopniu niepełnosprawności.
Żadna z tych sytuacji w tym przypadku nie występuje. To znaczy wujek faktycznie nie mieści się w katalogu osób uprawnionych.
Przykro mi. Oczywiście może Pan szukać sprawiedliwości w sadach po decyzjach OPS i SKO. Tam poza przepisami uwzględnia się też doświadczenie życiowe i zdrowy rozsądek.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 12 wrz 2014, 13:57

W takim układzie ustanowić się rodziną zastępczą dla bratanka i wówczas śmiało po świadczenie pielęgnacyjne.
mm@

Napisano: 12 wrz 2014, 15:26

mm@ pisze:W takim układzie ustanowić się rodziną zastępczą dla bratanka i wówczas śmiało po świadczenie pielęgnacyjne.
niestety nie:) ta rodzina spokrewniona musi jeszcze byc odpowiednio spokrewniona;- ) wujek nia nie bedzie
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 12 wrz 2014, 18:22

Rodzina zastępcza dla 23 latka ??

Z wniosku o świadczenie pielęgnacyjne :

2) Oświadczenie dotyczące ustalenia prawa do świadczenia pielęgnacyjnego dla osoby,
na której zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. – Kodeks rodzinny i
opiekuńczy (Dz. U. z 2012 r. poz. 788 i 1529) ciąży obowiązek alimentacyjny, innej niż
osoba spokrewniona w pierwszym stopniu, opiekun faktyczny dziecka lub osoba
będąca rodziną zastępczą spokrewnioną, w rozumieniu ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r.
o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej (Dz. U. Nr 149, poz. 887 i Nr 288, poz.
1690 oraz z 2012 r. poz. 579 i 1519)

Oświadczam, że:
- rodzice osoby wymagającej opieki nie żyją, zostali pozbawieni praw rodzicielskich, są małoletni lub
legitymują się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności,
- nie ma innych osób spokrewnionych w pierwszym stopniu z osobą wymagającą opieki, są
małoletnie lub legitymują się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności oraz
- nie ma opiekuna faktycznego dziecka wymagającego opieki ani osoby będącej rodziną zastępczą
spokrewnioną dla dziecka wymagającego opieki, w rozumieniu ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o
wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej lub legitymują się orzeczeniem o znacznym
stopniu niepełnosprawności.

Niepełnosprawność od urodzenia, rodzic jeden nieżyjący .. drugi pozbawiony władzy, za czasu jej sprawowania. Co prawda chłopak nie podlega już władzy rodzicielskiej, ale chyba to ma znaczenie jednak. Innych krewnych nie ma.
Kasia.A

Napisano: 14 wrz 2014, 11:56

wszystko ladnie pieknie tylko ze obowiazku alimentacyjnego miedzy nimi brak:) a co za tym idzie wujek nie jest " osoba inna niz spokrewniona w pierwszym stopniu, na ktorej ciazy obowiazek aliemntacyjny"..to ze nie ma innych krewnych tego nie zmiania...dlatego decyzja OPS moze byc tylko odmowna...ale, jak juz napisal kronos, mozna wojowac;-) i moze nawet w sadzie cos wywojowac:)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x