ŚP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 10 wrz 2014, 15:36

CZY MOGŁABYM LICZYC NA ODPOWIEDZ JESTEM MATKA NIEPEŁOSPRAWNEGO DZIECKA MIAŁAM SWIADCZENIE PIELEGNACYJNE KTORE WYGASŁO MI Z MOCY USTAWY 30 CZERWCA 2013 R BYŁAM WSPÓWŁASCICIELEM GOSPODARSTWA ROLNEGO NA DZIEN DZISIEJSZY SWOJA WSPÓWŁASNOSC PRZEKAZAŁAM MĘZOWI SWIADCZENIE MI SIE MALEZY LECZ PANI GOPSIE POINFORMOWAĄŁ MNIE ZE WYRÓWNANIE OD 01 LIPCA DO DNIA WEJSCIA USTAWY MI NIE PSZYSŁUGÓJE BARDZO PROSZE O ODPOWIEDZ
morela

Napisano: 10 wrz 2014, 16:36

Ja też jestem matką i też wygaszono mi świadczenie w lipcu 2013. Teraz w maju złożyłam wniosek na zdo za okres od lipca 2013r.do kwietnia 2014r. oraz od maja 2014r. na świadczenie pielęgnacyjne i zarówno świadczenie i zdo za wsteczny okres uzyskałam, też współposiadam gosp. rolne. konsekwencją złożenia oświadczenia o zaprzestaniu prow. gosp. była konieczność wyrejestrowania się z KRUS. Powinnaś złożyć o przyznanie zdo zaznaczając konkretnie za jaki okres się ubiegasz, masz już niewiele czasu na złożenie wniosku o zdo. Pozdrawiam.
Gość

Napisano: 10 wrz 2014, 16:48

BARDZO DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZ BARDZ MI PANI POMOGŁA
morela

Napisano: 10 wrz 2014, 17:17

PRZEPRASZAM ZE PANIĄ PYTAM BO MA PANI WIEDZE BO SKŁADA WNIOSEK TO JAK SIE STARA O SWIADCZENIE PIELEGNACYJNE NAD DZIECKIEM TO ZALEGŁE OD 1LIPCA 2013 R DO DNIA WEJSCIA USTAWY SIE NIE NALEZY TYLKO ZDO A NIE śP
morela

Napisano: 10 wrz 2014, 17:44

O zaległe tylko zdo a od wejścia w życie ustawy po złożeniu oświadczenia przysługuje nam świadczenie pielęgnacyjne w wys. 800 zł + 200 zł. Gdy ośrodek wyda na zdo decyzję odmowną to trzeba się odwołać zachowując terminy.
Gość

Napisano: 10 wrz 2014, 18:55

PRZEPRASZAM ZE ZAMECZAM PANIA PYTANIAMI A DO TEGO ZDO SKŁADAŁA PANI OPRÓCZ WNIOSKU JAKIES INNE DOKUMENTY BO W W MOIM GOPSIE BEDZIE CIEZKO PRZEKONAC PANIA URZEDNIK DO TEGO ZE MI SIE TO NALEZY
morela

Napisano: 10 wrz 2014, 20:01

wniosek + oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego, można dołączyć orzeczenie o niepełnosprawności dziecka u mnie pozostałe oświadczenia przedłożyli mi do podpisania już na miejscu
Gość

Napisano: 10 wrz 2014, 23:26

Jestem w podobnej sytuaci ,ale mam sprawę w nsa z lipca 2013 o świadczenie pielęgnacyjne.Na ZDO zawieszenie.Jaka powinna być decyzja na teraźniejszy okres.Czy mógłby ktoś odpowiedzieć?
rodzic

Napisano: 11 wrz 2014, 9:17

Sprawę w WSA, czy też NSA ? Teraz oprócz spełnienia innych wymogów należy złożyć oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia, czy też pracy w gop. rolnym. Do spraw czekających na terminy rozpraw można jeszcze załączać pomocne dokumenty, czyli może według obecnych przepisów dodać jeszcze oświadczenie o gosp. rolnym. My rolnicy dostaliśmy rok temu odmowy ze względu na uchwałę NSA, teraz ustawodawca wprowadził oświadczenia w odpowiedzi na tą uchwałę. Dobrze gdyby sąd uwzględnił Twoją skargę, mi skargę odrzucono, ale to było jeszcze przed wprowadzeniem tych nowych przepisów. Pozdrawiam.
Gość

Napisano: 11 wrz 2014, 10:01

WSA uwzględnił moją skargę,ale SKO wniosło o kasację. Chciałbym wiedzieć ,czy muszę czekać na roztrzygnięcie w NSA na teraźniejszy okres? Od lipca dziecko ma nowe orzecczenie.
rodzic

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem