świadczenie pielęgnacyjne na niepełnosprawnego studenta - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 12 maja 2018, 2:57

Moje pytanie kieruję do praktyków zajmujących się świadczeniami rodzinnymi, bo przepisy wydają mi się jednoznaczne, ale liczy się jeszcze ich interpretacja.
Syn ma 22 lata, jego niepełnosprawność datuje się od urodzenia, ma znaczny stopień i wskazanie stałej opieki, studiuje na studiach dziennych. Ma bardzo mało zajęć ( 12 godz. tygodniowo) i jego studiowanie jest możliwe tylko dzięki mnie- ale zastanawiam się, czy fakt, że niepełnosprawny, na którego pobiera się zasiłek studiuje, w ogóle może być podnoszony przez urząd jako powód odmowy przyznania świadczenia pielęgnacyjnego? Przecież dzieci chodzą do szkoły 5 dni w tygodniu i spędzają tam po 30 godzin( w LO tak jest). W moim przypadku oczywiście mieszkam z synem w mieście, gdzie studiuje, bo sam jest kompletnie niesamodzielny. Czy spotkał się ktoś z Państwa z takim przypadkiem? Wystąpiłam o świadczenie, spełniam wszystkie inne wymagania, ale wiem, że mają jakieś wątpliwości związane z jego nauką. Nie rozumiem tego i proszę o opinię.
ada.ino
Praktykant
Od: 12 maja 2018, 2:21
Zajmuję się: opiekun

Napisano: 12 maja 2018, 11:39

Jeśli chodzi o ocenę możliwości spełniania opieki, to sądy idą w tym kierunku, że ŚP nie jest przyznawane za sam fakt sprawowania opieki, ale za niemożność podjęcia zatrudnienia z powodu konieczności sprawowania tej opieki. W związku z tym, jeśli dziecko studiuje w trybie dziennym poza miejscem zamieszkania i nie wymaga sprawowania nad nim opieki (bo samo daje sobie radę), wtedy na pewno ŚP nie przysługuje. W tym przypadku opiekunowi nic nie przeszkadza w podjęciu zatrudnienia, więc zachodzi przesłanka negatywna. W Twoim przypadku jednak, taki stan nie występuje, bo syn studiuje w tym samym mieście, zajęcia zabierają mu kilka godzin dziennie, a resztę dnia musisz poświęcić na opiekę nad nim, co wyklucza podjęcie przez Ciebie jakiegokolwiek zatrudnienia. Dlatego też, ŚP nie jest traktowane jako zastępcze źródło dochodu i według mnie, ono Ci się należy.
OPS może mieć wątpliwości, ale jeśli złożysz oświadczenie, w którym wyraźnie opiszesz swoją sytuację, to sądzę, że świadczenie zostanie przyznane.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x