Pani zatrudniona ale nie ma macierzynskiego-jak z rodziciels - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 11 maja 2018, 11:28

Witajcie, Mam pytanie dokładnie nie znam sprawy ale chciałbym się wcześniej zorientować ponieważ czeka mnie to w sierpniu. Pani przebywa na urlopie wychowawczym w tym czasie zachodzi w ciąże i jest na zwolnieniu( umowę ma do końca września , poród w sierpniu). Była dowiadywać się w zusie i nie będzie jej przysługiwał zasiłek macierzyński. We wrześniu złoży mi wniosek , czy mogę jej przyznać od porodu mimo tego ze była zatrudniona? (nie otrzymywała z tego tytlu pieniędzy bo zwolnienie bezpłatne)
;/
Janusz87
Praktykant
Od: 16 sie 2017, 12:57
Zajmuję się: Śr, Św

Napisano: 11 maja 2018, 11:31

a dlaczego nie będzie jej przysługiwać macierzyński z ZUS skoro urodzi będąc w stosunku pracy?
Justice
Praktykant
Od: 04 lip 2017, 13:53
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne

Napisano: 11 maja 2018, 11:33

zapytałem, niestety tata nie wiedział jak to wytłumaczyć ale to chyba w związku z tym, że będąc na wychowawczym poszła na zwolnienie w związku z kolejną ciąża..nie mam pojęcia, nigdy nie słyszałem o czymś takim, miałem nadzieje, że ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem.
Janusz87
Praktykant

Napisano: 11 maja 2018, 11:37

pani jakies glupoty opowiada :) tyle kobiet rodzi dzieci przebywajac na urlopie wychowawczym i dostaje zasilek macierzynski a ona akurat nie, niby dlaczego ? gorsza jakas czy co... :) a tak na marginesie jesli jest na urlopie wychowawczym to nie moze byc na zwolnieniu lekarskim, moglaby pzrerwac wychowawczy i pojsc na zwolnienie lekarskie,ale wtedy mialaby je wlasnie platne a nie bezplatne...wiec tam to nie wiadomo co jest tak naprawde
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 11 maja 2018, 11:41

Janusz87
Praktykant

Napisano: 11 maja 2018, 12:35

miałam podobną sytuację, przyjęłam wniosek na świadczenie rodzicielskie, zgodnie z życzeniem klienta ale napisałam zapytanie do ZUS który odpowiedział że Pani ma prawo do zasiłku macierzyńskiego a moja decyzja była odmowna.
Kalina Druga
Stażysta
Od: 13 kwie 2017, 8:57
Zajmuję się: śr/fa/św

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x