hej.. słuchajcie mam przypadek, matka składa wniosek św. pielegnacyjne na dziecko, orzecznictwo wydaje dokument do dnia ukończenia przez dziecko 16tego roku życia, a system przyznaje za cały miesiąc, a nie konkretnie do tego danego dnia. Coś się zmieniło, czy mam coś w parametrach nie ustawione? pracuje na sygnity
ale w ustawie masz jasno kwotę świadczenia pielęgnacyjnego przysługującą za niepełny miesiąc ustala się, dzieląc kwotę świadczenia przez liczbę wszystkich dni kalendarzowych w tym miesiącu, a otrzymaną kwotę mnoży się przez liczbę dni kalendarzowych, za które świadczenie przysługuje. Kwotę świadczenia przysługującą za niepełny miesiąc zaokrągla się do 10 groszy w górę.... i to daje mi do myślenia
Ale art.24 ust 4. Prawo do zasiłku pielęgnacyjnego lub świadczenia pielęgnacyjnego ustala
się na czas nieokreślony, chyba że orzeczenie o niepełnosprawności lub orzeczenie
o stopniu niepełnosprawności zostało wydane na czas określony. W przypadku
wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu
niepełnosprawności na czas określony prawo do zasiłku pielęgnacyjnego lub świadczenia pielęgnacyjnego ustala się do ostatniego dnia miesiąca, w którym
upływa termin ważności orzeczenia