zas. rodzinny zł za zł urlop wychowawczy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 05 kwie 2023, 9:33

Osoba pobierała zasiłek rodzinny z dodatkiem na urlop wychowawczy w kwocie zł za zł.
Dostała już kasę za marzec, ale przed końcem marca niespodziewanie przerwała urlop wychowawczy i zakończyła stosunek pracy z tym pracodawcą. Uzyskała zatrudnienie z innym pracodawcą, ale jeszcze nie doliczam dochodu. Dodatek za urlop wychowawczy jest podzielny, więc za marzec będzie niższa kwota, co daje dużo niższe wyliczenie zł za zł do wypłaty.

Powinnam kazać zwrócić? Ale czy to będą nienależne? Prawie nie byłoby z czego potrącić w kwietniu. Czy tylko zmiana na bieżąco od kwietnia? W maju pewnie będzie uchylenie po doliczeniu dochodu.

Chyba nie mogę zastosować art. 24 ust. 7 ? "w przypadku gdy uzyskanie dochodu (zakoń. url. wych.) powoduje utratę prawa do świadczeń lub OBNIŻENIE ich wysokości - świadczenia nie przysługują lub przysługują w niższej wysokości od miesiąca następującego po pierwszym miesiącu od miesiąca, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu."
Anna
Cerkiewne
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 29 kwie 2020, 12:19
Zajmuję się: siedzę sobie

Napisano: 05 kwie 2023, 10:30

CHODZI MI O TO CZY ZA MARZEC MAM KWOTĘ PRZELICZYĆ I KAZAĆ ZWRÓCIĆ NADMIAR?
CZY ZMIENIĆ DECYZJĘ DOPIERO OD KWIETNIA?
Anna
Cerkiewne
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 05 kwie 2023, 10:31

przeliczyć bo zmiana kwoty należnych świadczeń nie wynika z uzyskania dochodu
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 05 kwie 2023, 10:43

Po przeliczeniu za marzec będzie mniej o ponad 100 złotych. Natomiast w kwietniu będzie do wypłaty tylko ok 70 zł. Od maja pewnie będzie zero.
Potrącenia w kwietniu nie wystarczy.
Osoba jest niewspółpracująca.

CZY MOGĘ ZROBIĆ CZĘŚCIOWO NIENALEŻNIE POBRANE ZA MARZEC, jeżeli w dniu wypłaty wszystko było okej i planowo urlop wychowawczy miał trwać dalej.
Anna
Cerkiewne
Awatar użytkownika
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem