do ukończenia czyli do dnia przed urodzinami
Wniosek o orzeczenie złożony w listopadzie 2024, i tu mam wątpliwości bo przepis 24 ust 2a (...) prawo to ustala się począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności. Przyznać świadczenia od 01-11-2024 r. nie mogę bo nie była sprawowana opieka, więc czy można zastosować ten przepis? czy jednak od miesiąca złożenia wniosku czyli 01-03-2025?
w przypadku złożenia wniosku w ciągu 3 miesięcy od orzeczenia prawo ustalasz zawsze od miesiąca złożenia wniosku na komisję ale musisz mieć na uwadze inne przesłanki mające wpływ na to prawo. I to że ustalasz prawo od tego miesiąca nie znaczy, że musisz od tego miesiąca przyznać świadczenie. Ty masz właśnie ustalkić, czy w tym okresie są spełnione przesłanki pozytywne i nie ma negatywnych.Bart84 pisze: ↑19 mar 2025, 8:40Wniosek o orzeczenie złożony w listopadzie 2024, i tu mam wątpliwości bo przepis 24 ust 2a (...) prawo to ustala się począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności. Przyznać świadczenia od 01-11-2024 r. nie mogę bo nie była sprawowana opieka, więc czy można zastosować ten przepis? czy jednak od miesiąca złożenia wniosku czyli 01-03-2025?