świadczenie pielęgnacyjne przyznane przez Wojewodę - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 20 kwie 2018, 11:42

witam
kobieta złożyła mi wniosek o świadczenie pielęgnacyjne i zp na dziecko w lutym br. Jej mąż pracuje w Niemczech, wysłałam do UW wniosek z dokumentacją ( wraz z oświadczeniem wnioskodawczyni, że prosi o objęcie składką emerytalno-rentową i zdrowotną) . Wojewoda przyznał świadczenie pielęgnacyjne i zasiłek pielęgnacyjny. Nie mam jednak od Wojewody żadnej informacji, czy mamy objąć ją składkami: zdrowotną i emerytalno-rentową. Czy jeszcze mam czekać aż wojewoda prześle jakąś informację w tym temacie ? Czy to wojewoda pisze do zus pismo o przeliczenie okresu ubezpieczenia ? Jednym słowem czy ktoś z Was ma od wojewody informacje o objęciu wnioskodawcy składkami ? I jeszcze jedno to wojewoda robił weryfikacje w systemach informatycznych a ja tylko wprowadzam decyzję do systemu i żadnej weryfikacji nie robię czy tak ?
opsSR34
Referent
Od: 30 lip 2017, 14:56
Zajmuję się: ŚR, FA, DM,

Napisano: 20 kwie 2018, 11:56

wojewoda przyznaje swiadczenie, a organ wlasciwy czyli wojt burmistrz prezydent jelsi osoba, ktorej przyznano swiadczenie nie ma wymaganego okresu ubezpieczenia, oplaca skladki spoleczne - wiec to ty musisz ustalic czy za te osobe nalezy oplacac skladke , decyzji na to nie wydajesz tylko po prostu zglaszasz ja do ubezpieczen jesli nie ma 20 lat i oplacasz skladke. Decyzje wojewody przyznajaca SP wprowadzasz tylko do systemu i niczego juz nie weryfikujesz
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 20 kwie 2018, 12:13

a z jakich zapisów to wynika że o okresy ubezpieczenia ja występuję z pismem do zus i że wojewoda tego nie musi sprawdzać tylko ja jest jakieś pismo na ten temat ?
opsSR34
Referent
Od: 30 lip 2017, 14:56
Zajmuję się: ŚR, FA, DM,

Napisano: 20 kwie 2018, 12:38

z art.6 ust. 2c ustawy o systemie ubezpieczen :)
2c. Wójt, burmistrz lub prezydent miasta, jeżeli wypłaca osobie świadczenie
pielęgnacyjne, specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna, może
wystąpić do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych o udzielenie informacji o przebiegu
ubezpieczenia oraz za jaki okres za tę osobę powinien opłacać składkę na
ubezpieczenia emerytalne i rentowe
jak widac nie ma tu slowa o tym ze wojewoda, a wczesniej marszalek, tez moze :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x