świadczenie pielęgnacyjne siostra na brata - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 07 kwie 2021, 7:57

Czy siostrze będącej opiekunem prawnym brata (brat w wieku 21 lat) który został całkowicie ubezwłasnowolniony przysługuje świadczenie pielęgnacyjne? W ustawie jest mowa że świadczenie przysługuje m.in opiekunowi faktycznemu dziecka. Zgodnie ze słowniczkiem ustawy opiekunem faktycznym dziecka jest osoba faktycznie opiekująca się dzieckiem jeżeli wystąpiła z wnioskiem do sądu rodzinnego o przysposobienie dziecka. A przysposobić dziecko można w przypadku dziecka niepełnoletniego.
Zgodnie z ustawą art. 17 ust. 4 ŚP przysługuje innym osobom na których ciąży obowiązek alimentacyjny a więc siostrze by przysługiwał. Ale zgodnie z art. 17 ust. 1a muszą być spełnione warunki. Siostra z bratem jest spokrewniona w drugiej linii a więc muszą być spełnione warunki że rodzice osoby wymagającej opieki nie żyją, zostali pozbawieni praw rodzicielskich, są małoletni lub legitymują się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności. W tym przypadku: matka nie żyje; ojciec nie został pozbawiony praw rodzicielskich i nie legitymuje się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności.
iza1407
Stażysta
Od: 26 sty 2021, 14:27
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 07 kwie 2021, 8:28

To teraz ustal dlaczego ojciec nie sprawuje opieki lub nie interesuje się dzieckiem
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 07 kwie 2021, 8:46

iza1407 pisze:
07 kwie 2021, 7:57
Czy siostrze będącej opiekunem prawnym brata (brat w wieku 21 lat) który został całkowicie ubezwłasnowolniony przysługuje świadczenie pielęgnacyjne? W ustawie jest mowa że świadczenie przysługuje m.in opiekunowi faktycznemu dziecka. Zgodnie ze słowniczkiem ustawy opiekunem faktycznym dziecka jest osoba faktycznie opiekująca się dzieckiem jeżeli wystąpiła z wnioskiem do sądu rodzinnego o przysposobienie dziecka. A przysposobić dziecko można w przypadku dziecka niepełnoletniego.
Zgodnie z ustawą art. 17 ust. 4 ŚP przysługuje innym osobom na których ciąży obowiązek alimentacyjny
Czy instytucja opiekuna prawnego jest równoznaczna z instytucją opiekuna faktycznego i przysposobienia ?
Czy aby na pewno art. 17 ust. 4 ustawy o świadczeniach rodzinnych brzmi tak, jak go wyżej przedstawiłaś ?
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 07 kwie 2021, 9:19

Rodzeństwo nie ma kontaktu z ojcem od wielu lat. Matka zmarła w lutym 2021 roku. Po śmierci matki ten niepełnosprawny zamieszkał u siostry na terenie naszej gminy. Po śmierci ojciec niepełnosprawnego nie zainteresował się co dzieje się z tym synem. Jedynie regularnie płaci alimenty.
iza1407
Stażysta

Napisano: 07 kwie 2021, 9:25

Jeżeli to wszystko jest udokumentowane to dobrze. Teraz jest pytanie czy literalnie podchodzisz do ustawy. Literalnie to ojciec powinien się zając dzieckiem ale celowościowo i systemowo to siostrze przysługuje to SP. Jeżeli odmówisz z uwagi na literalny zapis podpowiedź odwołanie SKO powinno dać.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 07 kwie 2021, 9:50

Czy instytucja opiekuna prawnego jest równoznaczna z instytucją opiekuna faktycznego i przysposobienia ?
Czy aby na pewno art. 17 ust. 4 ustawy o świadczeniach rodzinnych brzmi tak, jak go wyżej przedstawiłaś

Miałam na myśli art. 17 ust. 1 pkt 4 z pośpiechu napisałam art. 17 ust. 4 ustawy. Moim zdaniem jeśli siostra będzie tym opiekunem prawnym to i tak świadczenie jej nie przysługuje.
Siostra jest tą inną osobą na której ciąży obowiązek alimentacyjny wskazana w art. 17 ust. 1 pkt 4. Ale muszą również być spełnione warunki art. 17 ust. 1a.
Dlatego interesuje mnie pojęcie opiekuna faktycznego dziecka a pojęcie opiekuna prawnego osoby dorosłej. Co by dało tej siostrze gdyby stała się tym opiekunem prawnym pełnoletniego brata? Miałaby takie prawo i przywileje jak rodzic?
Ogólnie jestem na stanowisku by pisać odmowę ze względu na niespełnienie warunków art. 17 ust 1a. Ale nie jestem pewna czy dobrze myślę. Moim zdaniem to że byłaby tym opiekunem prawnym nic by nie zmieniło.
iza1407
Stażysta

Napisano: 07 kwie 2021, 10:10

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/20481D0CAE

Masz tu przykładowe orzeczenie sądu w bardzo podobnej sprawie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x