Witam
zarówno świadczenie pielęgnacyjne, jak i specjalny zas. opiek. przysługują osobom zobowiązanym do alimentacji.
I tu moje pytanie:
czy jest gdzieś określone, że jeśli osoba wymagająca opieki (w tym przypadku, o którym myślę) ma dzieci i wnuki, że o takie świadczenie w pierwszym rzędzie może ubiegać się tylko dziecko, a nie wnuk, czy wnuczka? Spotkałem się z taką interpretacją (a od dłuższego czasu nie miałem potrzeby wnikać szczegółowo w przepisy) w jednym z ośrodków. Wyjaśniono rodzinie, że wniosek o to świadczenie może złożyć dziecko, a nie wnuczka, bo żyją dzieci osoby niepełnosprawnej wymagającej opieki. I jeśli któreś z dzieci nie zrezygnuje z pracy, aby opiekować się matką, to wnuczce nie będzie przysługiwało to świadczenie, nawet jeśli ona zrezygnuje z pracy właśnie po to, aby się babcią opiekować.
Mam nadzieję, że dość szczegółowo to opisałem i niezbyt skomplikowanie. Chodzi o to, że wnuczce odmawia się możliwości ubiegania się o świadczenie tylko z tego powodu, że osoba wymagająca opieki ma jeszcze dzieci. A jak są dzieci, to najpierw one mają obowiązek opiekować się matką (a dopiero, gdyby dzieci np. zmarły, to wnuczka mogłaby wystąpić o to świadczenie). Coś tu jest chyba nie tak?!
Jak to wygląda w praktyce u was?