świadczenie pielęgnacyjne - specjalny zasiłek - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 18 sie 2015, 9:28

Witam
zarówno świadczenie pielęgnacyjne, jak i specjalny zas. opiek. przysługują osobom zobowiązanym do alimentacji.
I tu moje pytanie:
czy jest gdzieś określone, że jeśli osoba wymagająca opieki (w tym przypadku, o którym myślę) ma dzieci i wnuki, że o takie świadczenie w pierwszym rzędzie może ubiegać się tylko dziecko, a nie wnuk, czy wnuczka? Spotkałem się z taką interpretacją (a od dłuższego czasu nie miałem potrzeby wnikać szczegółowo w przepisy) w jednym z ośrodków. Wyjaśniono rodzinie, że wniosek o to świadczenie może złożyć dziecko, a nie wnuczka, bo żyją dzieci osoby niepełnosprawnej wymagającej opieki. I jeśli któreś z dzieci nie zrezygnuje z pracy, aby opiekować się matką, to wnuczce nie będzie przysługiwało to świadczenie, nawet jeśli ona zrezygnuje z pracy właśnie po to, aby się babcią opiekować.
Mam nadzieję, że dość szczegółowo to opisałem i niezbyt skomplikowanie. Chodzi o to, że wnuczce odmawia się możliwości ubiegania się o świadczenie tylko z tego powodu, że osoba wymagająca opieki ma jeszcze dzieci. A jak są dzieci, to najpierw one mają obowiązek opiekować się matką (a dopiero, gdyby dzieci np. zmarły, to wnuczka mogłaby wystąpić o to świadczenie). Coś tu jest chyba nie tak?!
Jak to wygląda w praktyce u was?
Łukasz Sz.
Praktykant
Od: 09 kwie 2014, 10:20
Zajmuję się:

Napisano: 18 sie 2015, 9:43

Ustawa o SR w kwestii tych świadczeń odsyła do KRiO a tam stoi:
Art. 132. Obowiązek alimentacyjny zobowiązanego w dalszej kolejności powstaje dopiero wtedy, gdy nie ma osoby zobowiązanej w bliższej kolejności albo gdy osoba ta nie jest w stanie uczynić zadość swemu obowiązkowi lub gdy uzyskanie od niej na czas potrzebnych uprawnionemu środków utrzymania jest niemożliwe lub połączone z nadmiernymi trudnościami.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 18 sie 2015, 9:55

lato2015

Napisano: 18 sie 2015, 9:57

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/72FD5CC053
,,Otóż o obciążaniu tym obowiązkiem wnuka(czki) może świadczyć też wiek, stan zdrowia, stan majątku, odległość od miejsca zamieszkania uprawnionego do świadczeń alimentacyjnych, konieczność sprawowania opieki nad innym członkiem rodziny osoby spokrewnionej w bliższym stopniu niż wnuk(czka). O niemożliwości wykonania obowiązku alimentacyjnego może świadczyć każda z tych obiektywnych przyczyn z osobna a tym bardziej ich kumulacja. Katalog przyczyn decydujących o niepowstaniu obowiązku alimentacyjnego jest otwarty i z całą pewnością nie sposób ograniczać go do niepełnosprawności osoby bliższej pokrewieństwem w stosunku do wymagającej stałej opieki...
Kati@

Napisano: 18 sie 2015, 10:01

Komunikaty MPiPS to nic nie warty z prawnego punktu widzenia zbiór liter. Wyrok Kati jak najbardziej ok, badamy za każdym razem możliwości bliższych krewnych i na pewno nie ograniczamy się tylko do niepełnosprawności. Takich wyroków była masa więc to oczywista oczywistość ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 18 sie 2015, 10:06

właśnie, dlatego nie można mówić, że obowiązek wnuczki powstaje, tak jak pisze Łukasz, po śmierci dzieci
Kati@

Napisano: 18 sie 2015, 10:53

Kati, ja nie napisałem, że obowiązek wnuczki powstaje po śmierci dzieci. Obowiązek istnieje cały czas, bez względu, czy dzieci żyją czy nie, no i pod warunkiem, że wnuczka też jeszcze żyje ;) Po prostu obowiązek wnuczki jest mniej istotny, gdy żyją dzieci. Wnuczka już rodzi się z obowiązkiem i z nim umrze, chyba że KRiO zmienią ;)
Mimo wszystko zasugeruję, aby zainteresowana rodzina złożyła wniosek na wnuczkę, bo ma takie prawo. Ośrodek niech odmówi - bo też ma takie prawo. A jak to prawo winno być wykonane niech się opowie SKO, które oczywiście też ma swoje prawo. I tak to każdy ma swoje prawa, choć okazuje się, że niewiele o nich wie, a czasem wydaje mu się że wie. A ostatecznie często i tak się okazuje, że to nie prawo tylko obowiązek ;)
Łukasz Sz.
Praktykant
Od: 09 kwie 2014, 10:20
Zajmuję się:

Napisano: 18 sie 2015, 10:56

powołałam się na cytat Twojej wypowiedzi
,,Wyjaśniono rodzinie, że wniosek o to świadczenie może złożyć dziecko, a nie wnuczka, bo żyją dzieci osoby niepełnosprawnej wymagającej opieki...
Kati@

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x