rodzinne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 18 sie 2015, 8:50

kobieta składa na dziecko na zasiłek rodzinny, jest w związku małżeńskim ale nie z ojcem dziecka, czy muszą byc zasądzone alimenty od tamtego tatusia?
!!!!!!!!!

Napisano: 18 sie 2015, 8:54

nie
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 18 sie 2015, 9:14

Jak to nie? Oczywiście, że muszą być alimenty, w przeciwnym razie ZR się nie należy.
ja:)

Napisano: 18 sie 2015, 9:17

ja:) pisze:muszą być alimenty
czytamy ze zrozumieniem, potem odpowiadamy:
!!!!!!!!! pisze:jest w związku małżeńskim
a od kiedy to osoba w zwiazku małzeńskim spełnia definicję osoby samotnie wychowujacej żeby musieć mieć alimenty :?:
myśl, to nie boli :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 18 sie 2015, 9:22

Czy dobrze rozumiem: jest w związku małżeńskim, a to dziecko ma z innym facetem? Jeśli tak, to ja bym wymagała zasądzenia alimentów od tego ojca dziecka, chyba, że mąż przysposobił to obce dziecko.

Napisano: 18 sie 2015, 9:29

:shock: no to jedziemy
Art. 7. Zasiłek rodzinny nie przysługuje, jeżeli: (...) osobie samotnie wychowującej dziecko nie zostało zasądzone świadczenie alimentacyjne na rzecz dziecka od jego rodzica, chyba że: (...)
osobie samotnie wychowującej dziecko - oznacza to pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną, chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem;
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 18 sie 2015, 9:35

ja:) pisze:Czy dobrze rozumiem: jest w związku małżeńskim, a to dziecko ma z innym facetem? Jeśli tak, to ja bym wymagała zasądzenia alimentów od tego ojca dziecka, chyba, że mąż przysposobił to obce dziecko.
w trakcie małżeństwa mąż jest ojcem wszystkich dzieci urodzonych przez żonę, nawet dziewięć miesięcy po rozwodzie, oczywiście może wystąpić o zaprzeczenie ojcostwa ale to żonę nie czyni osoby samotnej,
Kati@

Napisano: 18 sie 2015, 10:18

Ja nie uważam, że ona jest samotnie wychowująca. Ma męża (nie ma mowy o samotnym), ale on nie jest ojcem dziecka - rozumiem, że w akcie urodzenia tego dziecka jest inny facet. Może źle myślę i znając reguły panujące na tym forum - zostanę zaraz wyśmiana przez niektórych, ale uważam, że powinna dostarczyć wyrok o alimenty od tego tatusia.

Napisano: 18 sie 2015, 10:19

zacznij z drugiej strony. Znajdź podstawę do odmowy ZR na to dziecko
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 18 sie 2015, 10:21

ja:) pisze:Ja nie uważam, że ona jest samotnie wychowująca. (...) ale uważam, że powinna dostarczyć wyrok o alimenty od tego tatusia.
No na jakiej podstawie niby miałaby dostarczać ten wyrok, skoro alimenty są warunkiem przyznania ZR tylko dla osoby samotnie wychowujacej. Nie widzisz sprzeczności w swojej teorii?
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x