KRUS wyrejestrował babkę pobierającą świadczenie pielęgnacyjne ze składek społecznych od sierpnia 2014. Do nas babka zgłosiła ten problem w lipcu. Upewnijcie mnie proszę. Opłacamy jej składki na ubezpieczenie emerytalno rentowe od sierpnia 2014 a zdrowotne od lipca 2015?
no właśnie z tymi zdrowotnymi mam problem. KRUS wyrejestrował z z ubezpieczania społecznego w zakresie ubezpieczania wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego oraz emerytalno-rentowego. Rolnicy mają jakieś inne te ubezpieczenia.
babka długo tak nie czekała. Z KRUSU otrzymała decyzję o wyrejestrowaniu w lipcu 2015 i do nas zgłosiła w lipcu 2015 r. Zbiegło się to z moim urlopem. No i teraz się spieszę
a myślałam że w sierpniu 2014 zgłosiła
no może być doubezpieczona do męża
ale to chyba też zależy czy jest małżonkiem, współwłaścicielem, czy właścicielem czy coś takiego
u mnie krus twierdzi, że nie we wszystkich przypadkach mogą doubezpieczać
Piszesz wcześniej, że KRUS ją wyrejestrował i nie jest ubezpieczona przy mężu. To jak może mieć ubezpieczenie zdrowotne??? Czy masz problem z właściwym przedstawieniem "problemu" ? Jeżeli nie, to ubezpieczaj natychmiast kobietę. Nic dodać nic ująć. Kropka.