KRUS wyrejstrowałm Od kiedy opłacić składki w ŚP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 18 sie 2015, 8:54

KRUS wyrejestrował babkę pobierającą świadczenie pielęgnacyjne ze składek społecznych od sierpnia 2014. Do nas babka zgłosiła ten problem w lipcu. Upewnijcie mnie proszę. Opłacamy jej składki na ubezpieczenie emerytalno rentowe od sierpnia 2014 a zdrowotne od lipca 2015?
Pegii

Napisano: 18 sie 2015, 8:58

a do tej pory nie miała ubezpieczenia zdrowotnego ?
społeczne moim zdaniem od sierpnia 2014 ale zdrowotna to nie wiem
asiak

Napisano: 18 sie 2015, 9:06

no właśnie z tymi zdrowotnymi mam problem. KRUS wyrejestrował z z ubezpieczania społecznego w zakresie ubezpieczania wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego oraz emerytalno-rentowego. Rolnicy mają jakieś inne te ubezpieczenia.
Pegii

Napisano: 18 sie 2015, 9:09

no ale babka czemu tyle czasu czekała ?
do lekarza nie chodziła ?
asiak

Napisano: 18 sie 2015, 9:12

babka długo tak nie czekała. Z KRUSU otrzymała decyzję o wyrejestrowaniu w lipcu 2015 i do nas zgłosiła w lipcu 2015 r. Zbiegło się to z moim urlopem. No i teraz się spieszę
Pegii

Napisano: 18 sie 2015, 9:15

ZUS od VIII/14, zdrowotne na bieżąco(jeżeli nie jest przy małżonku)
mireczka

Napisano: 18 sie 2015, 9:34

a myślałam że w sierpniu 2014 zgłosiła
no może być doubezpieczona do męża
ale to chyba też zależy czy jest małżonkiem, współwłaścicielem, czy właścicielem czy coś takiego
u mnie krus twierdzi, że nie we wszystkich przypadkach mogą doubezpieczać
asiak

Napisano: 18 sie 2015, 11:09

mąż też na KRUSie. Babka nie ma zdrowotnego. U lekarza była i tam się dowiedziała, że nie zostanie przyjęta bo nie ma ubezpieczenia
Pegii

Napisano: 18 sie 2015, 15:26

Piszesz wcześniej, że KRUS ją wyrejestrował i nie jest ubezpieczona przy mężu. To jak może mieć ubezpieczenie zdrowotne??? Czy masz problem z właściwym przedstawieniem "problemu" ? Jeżeli nie, to ubezpieczaj natychmiast kobietę. Nic dodać nic ująć. Kropka.
mireczka

Napisano: 18 sie 2015, 15:46

zdrowotne- nie opłacasz-powinna być zgłoszona jako członek rodziny przy ubezpieczeniu męża
społeczne - opłać od VIII/14
~o~

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x