świadczenie pielęgnacyjne, szo - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 25 cze 2017, 23:17

witam, od kilku dni zajmuje się zasiłkami opiekuńczymi i proszę o wyjaśnienie bo starsi pracownicy robią mi mętlik w głowie.
Matka chce złożyć wniosek na śp na syna niepełnoletniego, orzeczenie z maja a Pani rezygnuje z pracy z w czerwcu, 26 czerwca otrzyma świadectwo pracy. Świadczenie przyznaje z dniem zaprzestania pracy czy od miesiąca kiedy złożyła wniosek na komisie o orzekaniu o niepełnosprawność?
Drugie moje pytanie w sprawie orzeczeń. W ustawie napisane że szo i śp należny się jak w orzeczeniu jest pkt. 7 i 8. Spotkałam się że jak jest stopień niepełnosprawności to w pkt. 8 nie dotyczy...czy wtedy osoba również spełnia wymogi? Proszę o cenne uwagi dotyczące przyznawanie tych świadczeń. Z góry dziękuje wszystkim za pomoc.
smerfetka1
Praktykant
Od: 29 lip 2016, 9:02
Zajmuję się:

Napisano: 26 cze 2017, 8:58

Jeżeli jest znaczny stopień to punty nie mają żadnego znaczenia.
Dzieci do lat 16 nie dostają w orzeczeniu stopnia niepełnosprawności więc u nich punty 7 i 8 muszę być na TAK.

Zawsze analizujesz okres od daty złożenia na komisję. Jeżeli osoba nie pracuje to przyznajesz za cały okres.Oczywiście po warunkiem ,że w terminie 3 mies. złoży wniosek o przyznanie świadczenia.W przypadku rezygnacji z zatrudnienia świadczenie opiekuńcze przyznajesz od następnego dnia po ustaniu pracy nie wcześniej jak od daty złożenia wniosku na komisję.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem