świadczenie pielęgnacyjne ubezpieczą mnie? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 26 mar 2014, 10:10

Mam takkie pytanie pobieram świadczenie pięlęgnacyjne na syna od dwóch lat i płace Krus na wniosek, czy mogę teraz napisać do MOPSU wniosek żeby MOPS mnie ubezpieczył??? bo nie chce opłacać w Krus.
~Katarzyna

Napisano: 26 mar 2014, 10:17

jeżeli ubezpieczenie jest na wniosek to po przyznaniu świadczenia pielęgnacyjnego obowiązek ubezpieczenia spoczywa na organie przyznającym świadczenie
~ops

Napisano: 26 mar 2014, 10:33

ale ale... masz obowiązek opłacania składek KRUS i absolutnie nie płaciłabym składek ZUS:)
~aniam

Napisano: 26 mar 2014, 11:02

Jeżeli mam obowiązek w KRUS to tak nie opłaciłby MOPS ale jeśli na wniosek płaci KRUS to MOPS też nie opłaci mi??????
Jeśli ja napisze do MOPS że chce żeby mnie ubezpieczyli to oni już sami to załatwiają między KRUSEM?
~Katarzyna

Napisano: 26 mar 2014, 11:13

sami nie załatwią, jeśli na wniosek to ty musisz zrezygnować zubezpieczenia w KRUS i potem zgłosić sie do OPS i oni opłacają składkę
~Iza

Napisano: 26 mar 2014, 16:08

czy mam rozumieć że nie masz hektara ziemi? Bo jeśli masz, to ciąży na tobie obowiązek opłacania składek(ustawa KRUS) i wówczas my nie opłacamy składek. Natomiast jeśli płacisz KRUS tzw. dobrowolny to nie masz oboweiązku i wówczas zgłoś sie do OPS lub Urzędu:)
~aniam

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x