wnioski, wnioski - co z nimi robicie? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 26 mar 2014, 10:14

Mam klientkę, która od listopada 2013 roku bierze u nas świadczenia rodzinne. Teraz urodziła drugie dziecko i złożyła wniosek o becikowe i o ZR i dodatki. Mam w jej teczce udokumentowany dochód za rok 2012 i wzięłam od niej teraz tylko same wnioski i oczywiście akt urodzenia dziecka i zaświadczenie lekarskie. Mój poprzednik tak robił ale nie jestem do tego na 100% przekonana. Jakie rozwiązania stosujecie u siebie, może podczas kontroli ktoś się wypowiedział?
~Karolina

Napisano: 26 mar 2014, 10:15

Czy powielacie załączniki i zaświadczenia?
~Karolina

Napisano: 26 mar 2014, 10:16

powielanie byłoby niezgodne z prawem
~Elmer

Napisano: 26 mar 2014, 10:20

jak Elmer,
~:)

Napisano: 26 mar 2014, 10:28

Elmer, ale jaka ustawa o tym mówi?
~Asia

Napisano: 26 mar 2014, 10:31

dobrze Karolinko, przecież masz dochody i uwżam że nie ma potrzeby ich powielać i gromadzić. Całość dotyczy jednego okresu zasiłkowego. Chyba że coś się zmieniło np. utrata lub uzysk dochodów...
~aniam

Napisano: 26 mar 2014, 11:14

No właśnie nie ma żadnych zmian w dochodach. Dziękuję Wam za komentarze.
~Karolina

Napisano: 26 mar 2014, 11:16

a wydajecie nową decyzję o zr czy decyzję zmieniającą?
~piździk

Napisano: 26 mar 2014, 11:16

kpa:
Art. 220. § 1. Organ administracji publicznej nie może żądać zaświadczenia ani oświadczenia na potwierdzenie faktów lub stanu prawnego, jeżeli:

1) znane są one organowi z urzędu;

2) możliwe są do ustalenia przez organ na podstawie:

a) posiadanych przez niego ewidencji, rejestrów lub innych danych

b) rejestrów publicznych posiadanych przez inne podmioty publiczne, do których organ ma dostęp w drodze elektronicznej na zasadach określonych w przepisach ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne,

c) wymiany informacji z innym podmiotem publicznym na zasadach określonych w przepisach o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne,

d) przedstawionych przez zainteresowanego do wglądu dokumentów urzędowych (dowodu osobistego, dowodów rejestracyjnych i innych).
~Elmer

Napisano: 26 mar 2014, 11:17

motorynka:
nowa decyzja
~Elmer

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x