Bardzo proszę odpowiedz jakie jest wasze zdanie na ten temat czy ciąży obowiązek alimentacyjny żony względem męża jeżeli pozostają w związku małżeńskim i żona chce ubiegać się o SZO na męża?
Ja dałam decyzje odmowną ( mąż na żonę)... i sko kazało mi ponownie rozpatzryć bo nie miałam wywiadu.... ale było za tym żeby przyznać, w uzasadnieniu napisane było że mimo tego, że nie ma alimentacji nalezy się i przyznałam....
Zgodnie z art. 128 kodeks rodzinny i opiekuńczy obowiązek alimentacyjny obciąża krewnych w linii prostej oraz rodzeństwo.
Czyli jeśli chodzi o małżonków brak jest obowiązku alimentacyjnego.
Komunikat w sprawie prawa do specjalnego zasiłku opiekuńczego dla współmałżonka osoby niepełnosprawnej Strona główna Wsparcie dla rodzin z dziećmiŚwiadczenia rodzinneKOMUNIKATY DOTYCZĄCE ŚWIADCZEŃ RODZINNYCHKomunikat w sprawie prawa do specjalnego zasiłku opiekuńczego dla współmałżonka osoby niepełnosprawnej Zgodnie z art. 16a ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych, specjalny zasiłek opiekuńczy przysługuje osobom, na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. - Kodeks rodzinny i opiekuńczy ciąży obowiązek alimentacyjny, jeżeli rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w związku z koniecznością sprawowania stałej opieki nad osobą legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności albo orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami: konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji. Między małżonkami istnieje obowiązek alimentacyjny co wywodzone jest w doktrynie prawa rodzinnego z art. 27 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.
Oznacza to, że zgodnie z ww. art. 16a ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych, małżonek, który zrezygnował z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w związku z koniecznością sprawowania stałej opieki nad współmałżonkiem legitymującym się ww. orzeczeniem potwierdzającym niepełnosprawność, ma prawo otrzymywać specjalny zasiłek opiekuńczy o ile spełnione są pozostałe warunki określone w art. 16a.
\"Między małżonkami istnieje obowiązek alimentacyjny co wywodzone jest w doktrynie prawa rodzinnego z art. 27 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego\"
CO ZA GŁUPOTA!
Obowiązek alimentacyjny powstaje z chwila rozwodu. W trakcie małżeństwa mamy obowiązek dbać o siebie, troszczyć, ale nie jest to obowiązek alimentacyjny.
w czasie małżeństwa jest obowiązek quasialimentacyjny.
Większość wyroków WSA łączy to z obowiązkiem alimentacyjnym i jest za przyznawaniem. SKO przeważnie również za tym obstaje.
Najlepiej dać odmowę i sprawdzić
PS. w czasie małżeństwa sąd nie zasądza alimentów, w trakcie trwania małżeństwa na małżonków może zostać nałożony obowiązek o charakterze alimentacyjnym
Znalazłam uzasadnienie mojego SKO, musiałam trochę poszukać bo nie leży u mnie na biurku-:)
\" Przepisy Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego w art. 23 i 27 stanowią, że oboje małżonkowie obowiązani są, każdy według swych sił oraz swych możliwości zarobkowych i majątkowych, przyczyniać się do zaspokajania potrzeb rodziny, którą przez swój związek założyli, a zadośćuczynienie temu obowiązkowi może podlegać także, w całości lub w części, na osobistych staraniach o wychowanie dzieci i na pracy we wspólnym gospodarstwie domowym. Zdaniem Kolegium nie oznacza to, że pomiędzy małżonkami istnieje ustawowy obowiązek alimentacyjny. Kodeks rodzinny i opiekuńczy nie przewiduje istnienia obowiązku alimentacyjnego pomiędzy małżonkami. Unormowany został jedynie obowiązek alimentacyjny pomiędzy małżonkami rozwiedzionymi (por. art. 60 i 130 krio.) oraz małżonkami, w stosunku do których orzeczono separację ( art. 61 par. 4 krio.) Jedynie w literaturze wskazuje się, że art. 27 krio nakładający na małżonków obowiązek przyczyniania się do zaspokajania potrzeb rodziny, którą przez swój związek założyli, może być traktowany jako źródło łożenia na utrzymanie współmałżonka , ale mowa jest jedynie o obowiązku zbliżonym do alimentacyjnego( quasi alimentacyjnym), a nie alimentacyjnym ( por. wyrok SN z dnia 18 maja 2004 r, sygn. akt IV CK 371/03; Lex nr 174213\"