Wyrokiem NSA uchylono decyzje naszą i SKO i przekazano sprawę do ponownego rozpatrzenia. Pani pobiera rentę rolniczą i zgodnie z wyrokiem mamy ustalić wysokość netto i brutto tej renty i przyznać świadczenie w pomniejszonej wysokości za okres wstecz. Na bieżąco ma zawiesić prawo do renty i mamy przyznać świadczenie w całości. I moje pytanie: jak ustalić różnicę, czyli wysokość świadczenia do wypłaty: czy od wysokości świadczenia pielęgnacyjnego w danym czasie odjąć rentę w wysokości brutto czy netto?
Wystąp do KRUS o podanie wysokości wypłaconej renty w kwotach miesięcznych za okres od ... do... (za czas trwającego postępowania).
Skoro chodzi o kwoty wypłacone to oczywistym jest że będą to kwoty netto.
Do wypłaty : od kwoty obowiązującego świadczenie odejmiesz to co poda KRUS i tyle.
A do klientki napisz pismo o dostarczenie najpierw dokumentu potwierdzającego złożenie do KRUS wniosku o zawieszenie renty a potem decyzji KRUS o zawieszeniu wypłaty.
Pamiętaj aby po dostarczeniu pierwszego-zawiesić postępowanie do czasu dostarczenia decyzji.
Kilka lat temu miałam podobną sprawę tyle że z ZUS. Robiłam to w 2 decyzjach. Jedna na kwoty wyrównania ( różnice) a w drugiej przyznałam pełne kwoty po zawieszeniu renty.
Inspektor czy mogłabym prosić o wzór tych decyzji na e-maila [email protected]. Bardzo proszę. I jeszcze jedno pytanie : czemu zawiesić , nie można potem przedłużyć terminu jeśli nie doniesie w terminie miesiąca?