Tez mi trudno się z tym zgodzić, ale wyroki sądu mówią, ze przysługuje.aneta83 pisze:Przysługuje, w ustawie nie ma mowy o zasiłku macierzyńskim do wykluczenia prawa do świadczenia pielęgnacyjnego. Ministerstwo tez się wypowiadało. Składki opłaca ZUS do czasu ustania prawa do zasiłku macierzyńskiego poźniej my do końca ważności orzeczenia lub podjęcia zatrudnienia przez wnioskodawcę
ale nie musi ci być przykro, jak odmawialiśmy "bo ma macierzyński" to było uwalane. I słusznie, bo takiej przesłanki faktycznie nie ma. Jak odmawiamy "bo nie jest obecnie zdolna do podjęcia zatrudnienia " to utrzymaneaneta83 pisze: ↑13 lip 2023, 14:21Przykro mi, ale mam stanowisko naszego urzędu wojewódzkiego. Zasiłku macierzyńskiego pobieranego po utracie zatrudnienia tzn. umowa o prace wygasła w trakcie zasiłku macierzyńskiego którego wypłatę kontynuuje ZUS, nie ma w kręgu świadczeń wykluczających pobieranie świadczenia pielęgnacyjnego.
a któryż to przepis czy może jakieś stanowisko w doktrynie mówi o tym, że "oficjalne stanowisko ministerstwa" jest źródłem powszechnie obowiązującej wykładni prawa?