Świadczenie pielęgnacyjne z przedłużenia-i co dalej? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: wczoraj, 21:45

Podpowiedzcie mi bo zgłupiałam już zupełnie, jak mam ugryźć tą sytuację. Kobitka na na córkę śp i zp z przedłużki do 31 marca 2025. 5 marca miała komisję i jak ją dziś sprawdziłam to pkt 8 ma na- nie wymaga. Orzeczenia jeszcze nie dostała bo u nas poczta szwankuje i na jakikolwiek list czeka się miesiąc. I tak zp i śp za marzec jej płacę ale co dalej? Orzeczenie stanie się prawomocne najprawdopodobniej dopiero w kwietniu 2025 a kobieta na pewno odwoła się do Wojewódzkiego Zespołu.
katarynka12
Praktykant
Od: 01 lip 2024, 17:42
Zajmuję się: ŚR/FA/CP

Napisano: dzisiaj, 7:49

No to za marzec robisz wypłatę a od kwietnia nic nie wypłacisz dopóki nie złoży wniosków z ostatecznym orzeczeniem.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: dzisiaj, 8:26

Szarak pisze:
dzisiaj, 7:49
No to za marzec robisz wypłatę a od kwietnia nic nie wypłacisz dopóki nie złoży wniosków z ostatecznym orzeczeniem.
Szarak proszę odpowiedz mi kiedy orzeczenie jest ostateczne? Jeśli dostanie co chce orzeczenie się uprawomocni to jest ostateczne... A jeśli powiat nie da, wojewódzki nie da to kiedy jest ostateczne?
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: dzisiaj, 8:42

ostateczne - jak się nie odwoła od powiatówki to po 14 dniach od doręczenia, jak się odwoła do wojewódzkiego to z datą orzeczenia zespołu wojewódzkiego
prawomocne - 30 dni po doręczeniu orzeczenia zespołu wojewódzkiego a jeśli się odwoła do sądu to jak się wyrok uprawomocni

nast interesuje ostateczność
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: dzisiaj, 8:49

Tom. pisze:
dzisiaj, 8:42
ostateczne - jak się nie odwoła od powiatówki to po 14 dniach od doręczenia, jak się odwoła do wojewódzkiego to z datą orzeczenia zespołu wojewódzkiego
prawomocne - 30 dni po doręczeniu orzeczenia zespołu wojewódzkiego a jeśli się odwoła do sądu to jak się wyrok uprawomocni

nast interesuje ostateczność
A jeśli odwoła się również od wojewódzkiego to ostateczne jest z data wojewódzkiego? Dobrze rozumiem? Przepraszam może trywialne pytania, ale akurat z tym często się gubię, a teraz ta ostateczność jest dla nas ważna.
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: dzisiaj, 8:53

tak, dobrze, art. 16 kpa ;)
ostateczne jak się kończy administracyjne załatwianie sprawy, sądy, czy powszechne, czy administracyjne to już nie administracja a sądownictwo
Co do zasady decyzja organu II instancji kończy tryb administracyjny.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: dzisiaj, 8:53

Do tego co napisał @Tom mogę tylko dodać, że zawsze dobrze mieć w aktach pismo od organu (PZON, WZON) z informacją kiedy ich orzeczenie stało się ostateczne. Tego nikt nie podważy i będziesz miała pewność, że odwołanie do Sądu nie ma już znaczenia.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: dzisiaj, 9:04

Jeszcze raz https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/E5CB566174

Należy także zauważyć, że na podstawie art. 16 §1 k.p.a. decyzje, od których nie służy odwołanie w administracyjnym toku instancji lub wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy, są ostateczne. Tak więc decyzja organu II instancji – Wojewódzkiego Zespołu do Spraw orzekania o Niepełnosprawności z dnia 20 stycznia 2021r. - jest ostateczna z momentem jest wydania.

Jak strona wygra w Sądzie i nie zawali terminu złożenia wniosku w przeciągu 3 miesięcy od uprawomocnienia się wyroku, to zrobisz jej wyrównanie. Jest inna interpretacja przepisów ale nie spotkałem aby ktoś ją zastosował.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: dzisiaj, 9:18

tak jest, tylko czasem nieogary straszne w niektórych orzecznictwach ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: dzisiaj, 9:47

Mam podobny przypadek kobieta też nie dostała na komisji w marcu pkt. 8 na wymaga dla dziecka. Do marca miała całe rodzinne (dochód 759,00 zł na osobę), będzie się odwoływać od orzeczenia czyli rozumiem że od kwietnia ma jej zrobić zł za zł a jak już przyniesie ostateczne orzeczenie to wtedy wyrównać?
kasiubek
Stażysta
Od: 23 sie 2017, 10:05
Zajmuję się: 500+, SR, FA

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x