Świadczenie pielęgnacyjne - zła decyzja - sko odmówiło unieważnienia decyzji - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 28 maja 2021, 9:59

Witam,
w listopadzie 2020 r. zgłosiła się do mnie kobieta z wnioskiem o świadczenie pielęgnacyjne na niepełnosprawną córkę(stopień znaczny do urodzenia). Wnioskodawczyni pobierała do końca października 2020 r. w KRUSIE rentę rolniczą. Od 1 listopada 2020 r. miała wstrzymaną wypłatę renty na swoją własną prośbę, więc przyznałam ŚP od listopada 2020 r. W grudniu 2020 r. byłam na szkoleniu ze świadczeń opiekuńczych i dowiedziałam się że wstrzymanie wypłaty renty nie jest równoznaczne z utratą uprawnienia do pobierania tej renty, a zgodnie z naszą ustawą o ŚR osoba pobierająca ŚP nie może posiadać uprawnień do tego świadczenia. W związku z tym wystąpiłam z wnioskiem do SKO o unieważnienie tej decyzji. Dzisiaj po paru miesiącach przyszła decyzja z SKO o odmowie unieważnienia decyzji ponieważ ich zdaniem tej błąd nie są rażącym błędem, który byłby powodem do unieważnienia tej decyzji. Kobieta teraz przez te pare miesięcy jak ta sprawa była w SKO znowu zaczęła pobierać rentę. Proszę o pomoc co mam teraz zrobić w tej sytuacji :(
Kropka14
Praktykant
Od: 01 cze 2018, 13:45
Zajmuję się: Świadczenia opiekuńcze-MOPS

Napisano: 28 maja 2021, 10:14

Zgodnie z linią orzeczniczą SKO dobrze zrobiło. Domyślam się, że wstrzymaliście kobiecie SP i kazaliście jej brać rentę. Tu był błąd.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 28 maja 2021, 11:08

Szarak pisze:
28 maja 2021, 10:14
Zgodnie z linią orzeczniczą SKO dobrze zrobiło. Domyślam się, że wstrzymaliście kobiecie SP i kazaliście jej brać rentę. Tu był błąd.
Zakładałam, że SKO unieważni i musiałaby później oddawać te ŚP, a o rentę ponownie sama zaczęła brać bo nie miała też inne dochodu, z którego mogła by żyć do wyjasnienia sprawy
Kropka14
Praktykant
Od: 01 cze 2018, 13:45
Zajmuję się: Świadczenia opiekuńcze-MOPS

Napisano: 28 maja 2021, 11:50

No to masz teraz nauczkę by nie robić rzeczy bez podstawy prawnej. Rozumiem, ze kobieta jest ugodowa. Prosicie aby zawiesiła prawo do emerytury jak najszybciej. Dalej rozwiązania są dwa. Prawnie powinnaś wypłacić wszystko kobiecie w pełnej wysokości za okres wstrzymania. Kobieta w dniu przelewu zwraca różnice pomiędzy SP a pobraną rentą. Wy robicie na tą kwotę NP z odstąpieniem żądania zwrotu. Drugi sposób to wypłacić samą różnicę SP a rentą ale robicie to niezgodnie z decyzją przyznającą ŚP, rozjedzie się sprawozdanie a księgowa zrobi Ci jesień średniowiecza.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 31 maja 2021, 10:22

Jest też trzecia droga. Orzecznictwo i Kolegia stwierdzają że zawieszenie prawa do emerytury/renty oznacza wyeliminowanie negatywnej przesłanki pobierania świadczenia. Jeśli zatem strona odwiesiła pobieranie świadczenia z KRUS, to tym samym wystąpiła przesłanka negatywna i jest podstawa by od tego czasu uchylić prawo do świadczenia pielęgnacyjnego bez udziału SKO, w trybie art. 32 ust.1 ustawy. To rozwiązanie też nie jest pozbawione wad, ale rozwiązałoby Twój problem.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 31 maja 2021, 10:28

Co prawda nie uchyla się wstecz ale w tej sytuacji nie jest to takie złe rozwiązanie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 31 maja 2021, 13:11

Szarak pisze:
31 maja 2021, 10:28
Co prawda nie uchyla się wstecz ale w tej sytuacji nie jest to takie złe rozwiązanie.
Właśnie to miałem na myśli pisząc, że nie jest to rozwiązanie pozbawione wad. 8-)
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x