Świadczenie Pileęgnacyje a decyzja SKO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 11 lip 2023, 12:45

Jakiś czas temu uczestniczyłam w szkoleniu WOKISS, które prowadziła p. A. Kawecka, dot. zmian w przepisach świadczeń opiekuńczych.
Na początku nie omieszkała poinformować "Nas" jako Organ I Instacji w sprawie wydanych decyzji odmawiających prawo do świadczeń pielęgnacyjnych o słabym postępowaniu dowodowym, w celu wykazania związku przyczynowo-skutkowego.
Tj. rzeczywisty fakt zrezygnowania z pracy (rozumiany tu jako faktyczne zaprzestanie pracy) i wymiar opieki nad osoba legitymującą się orzeczeniem o niepełnosprawności (czy zakres sprawowanej opieki jest na tyle angażujący, że wymusza rezygnacje pracy przez osobę sprawującą opiekę).
Podsumowując lawina wniosków o świadczenia pielęgnacyjne poniekąd jest naszą "winą" z uwagi na słabe postępowanie dowodowe (stanowisko sądów), już zapomnieli że kiedyś renta / emerytura nie stanowiła przyznać świadczenie pielęgnacyjne (w nie pełniej kwocie różny między rentą a świad. piel.)

I oto dziś pierwsza decyzja SKO w Pile, gdzie została utrzymana decyzja w mocy, zarzucili nam niestosowanie wyroku TK (wiek niepełnosprawności), a utrzymali z uwagi na brak związku przyczynowo-skutkowego (osoba bezrobotna od 2018 r. , nie zrezygnował z pracy na rzecz opieki , bo jest nie akywny zawodowo od co najmniej 2018 r.). Szok!
apilaw
Referent
Od: 16 kwie 2014, 11:49
Zajmuję się:

Napisano: 11 lip 2023, 13:08

ale jaki szok? od zawsze badaliśmy "związek przyczynowy" :lol:
to nie jest świadczenie za opiekę a za rezygnację z aktywności zawodowej z powodu sprawowanej opieki ;)

niektórym się ubzdurało, że odpowiednie orzeczenie jest równoznaczne z prawem do SP ale tak nie jest i nigdy nie było :D
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 11 lip 2023, 13:30

no tak...to jak to się ma do art.17 ust. 6

"6. Zarejestrowanie w powiatowym urzędzie pracy jako osoba poszukująca pracy lub posiadanie statusu bezrobotnego nie ma wpływu na uprawnienie do świadczenia pielęgnacyjnego."
apilaw
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 11 lip 2023, 13:33

Czyli jak to się ma do art.17 ust. 6. Zarejestrowanie w powiatowym urzędzie pracy jako osoba poszukująca pracy lub posiadanie statusu bezrobotnego nie ma wpływu na uprawnienie do świadczenia pielęgnacyjnego.

Poza tym do teraz nasze SKO uchylili nasze decyzje i przyznawali SP (dla długotrwale bezrobotnych, czy wzywali strony do wstrzymania renty/emerytury).
apilaw
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 11 lip 2023, 14:16

apilaw pisze:
11 lip 2023, 12:45
Jakiś czas temu uczestniczyłam w szkoleniu WOKISS, które prowadziła p. A. Kawecka, dot. zmian w przepisach świadczeń opiekuńczych.
Na początku nie omieszkała poinformować "Nas" jako Organ I Instacji w sprawie wydanych decyzji odmawiających prawo do świadczeń pielęgnacyjnych o słabym postępowaniu dowodowym, w celu wykazania związku przyczynowo-skutkowego.
Tj. rzeczywisty fakt zrezygnowania z pracy (rozumiany tu jako faktyczne zaprzestanie pracy) i wymiar opieki nad osoba legitymującą się orzeczeniem o niepełnosprawności (czy zakres sprawowanej opieki jest na tyle angażujący, że wymusza rezygnacje pracy przez osobę sprawującą opiekę).
Podsumowując lawina wniosków o świadczenia pielęgnacyjne poniekąd jest naszą "winą" z uwagi na słabe postępowanie dowodowe (stanowisko sądów), już zapomnieli że kiedyś renta / emerytura nie stanowiła przyznać świadczenie pielęgnacyjne (w nie pełniej kwocie różny między rentą a świad. piel.)

I oto dziś pierwsza decyzja SKO w Pile, gdzie została utrzymana decyzja w mocy, zarzucili nam niestosowanie wyroku TK (wiek niepełnosprawności), a utrzymali z uwagi na brak związku przyczynowo-skutkowego (osoba bezrobotna od 2018 r. , nie zrezygnował z pracy na rzecz opieki , bo jest nie akywny zawodowo od co najmniej 2018 r.). Szok!
U mnie to samo SKO. przyszły dwie decyzje tydzień temu, obie do ponownego rozpatrzenia, bo za mało dowodów na to, że rolnicy przestali prowadzić gospodarstwo rolne. W jednym z przypadków wnioskodawca przekazał hektary synowi, bo opieka nad matką nie pozwalała mu dłużej zajmować się gospodarstwem. Mam sprawdzić czy wnioskodawcy nie biorą dopłat i zwrotu podatku akcyzowego, bo darowizna to najwidoczniej za mało...
psyche
Praktykant
Od: 18 gru 2017, 10:54
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/DG/40UKR/CP/wszystkim co się nawinie

Napisano: 11 lip 2023, 14:32

O właśnie o tym też wspominała, podatek akcyza Gmina, i powinniśmy mieć wiedzę że złożył wniosek do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wniosek o zaprzestanie produkcji rolnej co dowodzi na niemożliwość otrzymywania dopłat unijnych.

U Nas lawina wniosków o świadczenie pielęgnacyjne rezygnują z SZO i ZDO - obecnie ma 12 postępowań w sprawie wiadomo już odmowy świadczenia, jak SKO teraz zaczęło restrykcyjnie podchodzić to czekają Nas Sądy.
Ludzie się wkurzają, że innym się należy a im nie (uczciwi...jak zrezygnowali z SZO teraz jeszcze się okaże że nie dostaną).
najgorzej jak przychodzą I OPOWIADAJĄ że w Gminie obok to wszystkim dają, a my wymyślamy i stertę dokumentów wołamy.
apilaw
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 11 lip 2023, 14:45

apilaw pisze:
11 lip 2023, 14:32
Ludzie się wkurzają, że innym się należy a im nie (uczciwi...jak zrezygnowali z SZO teraz jeszcze się okaże że nie dostaną).
ale tym to dlaczego chcesz odmawiać jak w SZO jest analogiczna sytuacja "rezygnacji z zatrudnienia w celu opieki".... oni już mają ustalony zwiazek przyczynowo-skutkowy poprzez przyznanie SZO :D
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 12 lip 2023, 10:02

Nie ja nie odmówię, ale co zrobi SKO, ja mam inne przesłanki (żona na męża, żyją rodzice osoby niepełnosprawnej nie maja znacznego stopnia).
Więc u mnie odmowa.
apilaw
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 12 lip 2023, 10:03

A tych rolników faktycznie wzywacie o zaświadczenia z gminy czy agencji
apilaw
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 12 lip 2023, 10:12

apilaw pisze:
12 lip 2023, 10:02
Nie ja nie odmówię, ale co zrobi SKO, ja mam inne przesłanki (żona na męża, żyją rodzice osoby niepełnosprawnej nie maja znacznego stopnia).
Więc u mnie odmowa.
Rodzicom się nie należy świadczenie pielęgnacyjne, ponieważ ich dziecko pozostaje w związku małżeńskim.
I jeszcze art. 130 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego mówi, że obowiązek jednego małżonka do dostarczania środków utrzymania drugiemu małżonkowi po rozwiązaniu lub unieważnieniu małżeństwa albo po orzeczeniu separacji wyprzedza obowiązek alimentacyjny krewnych tego małżonka.
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x