Świadczenie Pileęgnacyje a decyzja SKO - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 12 lip 2023, 10:12

apilaw pisze:
12 lip 2023, 10:02
Nie ja nie odmówię, ale co zrobi SKO, ja mam inne przesłanki (żona na męża, żyją rodzice osoby niepełnosprawnej nie maja znacznego stopnia).
Więc u mnie odmowa.
nic nie zrobi, jak mieli SZO to ta przesłanka jest już ustalona
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 12 lip 2023, 10:13

apilaw pisze:
12 lip 2023, 10:03
A tych rolników faktycznie wzywacie o zaświadczenia z gminy czy agencji
Mi piszą na oświadczeniach, tak też SKO w rozmowie telefonicznej zaleciło. Chociaż przyznam, że nigdy nie pytali o zwrot podatku akcyzowego i nigdy tego tematu nie poruszałam.
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 12 lip 2023, 10:18

Zobacz sobie np. ten wyrok III SA/Kr 415/21.
Dzisiaj pisalam decyzję na jego podstawie. Możesz z harmonogramu opieki wywnioskować ile potrzebuje czasu na opiekę. Sprzątanie, prasowanie, pranie, gotowanie sie nie liczy. Każdy musi to robić. U mnie dodatkowo na dwie godziny przychodzi asystent osobisty. W tym czasie opiekun (każdego dnia) załatwia sprawy urzędowe, wykupuje leki, umawia wizyty u lekarza. Przecież każdy wie, że tego codziennie się nie robi.
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 12 lip 2023, 11:25

apilaw pisze:
11 lip 2023, 14:32
O właśnie o tym też wspominała, podatek akcyza Gmina, i powinniśmy mieć wiedzę że złożył wniosek do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wniosek o zaprzestanie produkcji rolnej co dowodzi na niemożliwość otrzymywania dopłat unijnych.

U Nas lawina wniosków o świadczenie pielęgnacyjne rezygnują z SZO i ZDO - obecnie ma 12 postępowań w sprawie wiadomo już odmowy świadczenia, jak SKO teraz zaczęło restrykcyjnie podchodzić to czekają Nas Sądy.
Ludzie się wkurzają, że innym się należy a im nie (uczciwi...jak zrezygnowali z SZO teraz jeszcze się okaże że nie dostaną).
najgorzej jak przychodzą I OPOWIADAJĄ że w Gminie obok to wszystkim dają, a my wymyślamy i stertę dokumentów wołamy.
odkąd pamiętam to występuję do agencji z wnioskiem jakie dopłaty osoba pobiera bo to nie tylko są obszarówki ale i inne pomoce, ostatnio miałam taki przypadek że pani otrzymała ok. 100 tys. róznych dopłat
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x