świadczenie pobrane na dziecko małżonka (brak wyroku) - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 21 mar 2017, 15:36

w części
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2017, 15:51

a czy strona ma obowiązek zwrócić te NP? Czy może próbować wojować, że to jednak nasza wina?
Zwłaszcza, że we wniosku w pouczeniu miała informacje komu przysługuje świadczenie a zawnioskowała na nie swoje dziecko.
aktosik
Stażysta
Od: 10 lip 2015, 8:31
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2017, 16:00

aktosik pisze:a czy strona ma obowiązek zwrócić te NP? Czy może próbować wojować, że to jednak nasza wina?
Zwłaszcza, że we wniosku w pouczeniu miała informacje komu przysługuje świadczenie a zawnioskowała na nie swoje dziecko.
Skomplikowane... Wydawałoby się, że powinna zwrócić i nic nie wojować. bo we wniosku wpisała nieprawdę - dziecko, którym się nie opiekuje.
Jednak chamstwo ludzi przy dużej kasie... nie zna granic.
Skup się na tym co dziś. Wysyłaj do SKO.
A co na to kierownik?
Diana
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 30 mar 2016, 18:48
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2017, 16:08

ma NP i może se wojować
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2017, 16:50

Może sobie wojować.... decyzja jest wydana na podstawie fałszywego oświadczenia. A za fałszowanie oświadczeń i wyłudzanie pieniędzy odpowiedzialność karną ponosi wnioskodawca.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 22 mar 2017, 9:58

Jeśli chodzi o szefową to jest dobrze, najwyżej się pokopiemy z babką w tej sprawie, kierownik chce już teraz uchylić decyzję by nie dopuścić do kolejnej wypłaty no ale ja przecież jej nie mogę uchylić...ani sama sobie wstrzymać.

SKO musi przecież mieć decyzję będąca w obiegu prawnym by móc stwierdzić jej nieważność. Moim motto przewodnim będzie składanie fałszywych zeznań. Czy strona musi wiedzieć, ze była wcześniej jakaś weryfikacja pesel? Czy mogę wspomnieć, że podjęłam taka informację? Zaglądnęłam jeszcze z ciekawości w akta Karty Dużej Rodziny (bo też się tym zajmuje) i okazuje sie że mam tam tą rodzinkę i jeszcze tatuś początkiem 2015r. składał wniosek i wpisał adres zamieszkania tego dziecka (Warszawa), no i przekazywałam wniosek do Warszawy o przyznanie tam na niego karty..

Pomozecie zatem krok po kroku jak powinna wyglądac cała procedura?
1. Tzn. wezwać stronę do złożenia wyjaśnień, który artykuł i czy pod jakimś rygorem?? Co jak się nie stawi?
2. Stawi się spisac protokoły wyjaśniające?
3. Mając juz te dane wystąpić z wnioskiem do SKO o stwierdzenie nieważności decyzji w części i zawieszenie wypłaty w części?
4. Czekać na odpowiedź.
aktosik
Stażysta
Od: 10 lip 2015, 8:31
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x