świadczenie rodzicielskie a pobieranie świadczenia pielęgnac - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 39 ]

Napisano: 12 sie 2016, 11:08

Witam mam orzeczenie SKO uchylające decyzje odmowna przyznania świad. pielegnacyjnego osobie pobierającej świadczenie rodzicielskie ale przekazujace do ponownego rozpatrzenia. Osoba chce świadczenia na dwoje różnych dzieci. SKO podkreśliło, ze dotyczy róznych dzieci ale dało do rozważenia czy spełnione sa pozostałe warunki wynikające z art.17 ust.1 pkt1. Teraz zastanawiam się jak do tego podejść.. Wnioskodawca nie podejmuje zatrudniania bo opiekuje się nowonarodzonym dzieckiem ale czy jest to przesłanka do odmowy śp .a na drugie dziecko..
aneta83

Napisano: 14 wrz 2016, 16:32

aneta83 pisze:Witam mam orzeczenie SKO uchylające decyzje odmowna przyznania świad. pielegnacyjnego osobie pobierającej świadczenie rodzicielskie ale przekazujace do ponownego rozpatrzenia. Osoba chce świadczenia na dwoje różnych dzieci. SKO podkreśliło, ze dotyczy róznych dzieci ale dało do rozważenia czy spełnione sa pozostałe warunki wynikające z art.17 ust.1 pkt1. Teraz zastanawiam się jak do tego podejść.. Wnioskodawca nie podejmuje zatrudniania bo opiekuje się nowonarodzonym dzieckiem ale czy jest to przesłanka do odmowy śp .a na drugie dziecko..
Zrobiłbym tak:
1. Jeśli nie minął Ci termin na zaskarżenie decyzji SKO, to złóż taką skargę do WSA (Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego). Jeśli się nie mylę, skarga do WSA nie musi być pisana przez prawnika (gdzieś przewinęła mi się informacja, że do NSA (Naczelnego Sądu Administracyjnego) powinien skargę pisać prawnik lub radca prawny.

2. Jeśli termin na zaskarżenie decyzji SKO już upłynął. Poczekaj na decyzję organu I instancji, czyli Urzędu Gminy lub Urzędu Miasta. Gdyby nadal była odmowna, ponownie złóż odwołanie powołując się na artykuł, o którym wspominałem we wpisach z 11 sierpnia. Ewentualny brak jednoznacznej decyzji SKO przy kolejnym odwołaniu musisz już zaskarżyć do NSA.

Na pewno przyznają, trzeba mieć tylko cierpliwość powalczyć z nimi. Skąd moja pewność? Dziś otrzymałem odpowiedź z SKO. W całości uchylili decyzję Urzędu Gminy jednocześnie w to miejsce orzekli o przyznaniu świadczenia rodzicielskiego :)

Kwota świadczenia 1 000,00 zł przez okres 12 miesiący. Zaległości zostaną wyrównane. Za chwilę wrzucę więcej informacji co do tego jak wyglądała moja skarga i jaka była ich odpowiedź. Możliwe, że komuś przyda się w walce z urzędami.

Tak, jak pisałem "warto próbować".
kidl

Napisano: 14 wrz 2016, 17:09

Jest tak:

jak wspomniałem 11 sierpnia otrzymaliśmy odmowę świadczenia rodzicielskiego na urodzonego syna. 11sierpnia złożyłem odwołanie od decyzji. Poniżej treść odwołania. Zamazałem dane osobowe i dane Urzędu Gminy, tj mała miejscowość i z tego co mi wiadomo jako jedyni mieliśmy taką sytuację lub byliśmy pierwsi:
Obrazek

Dziś otrzymaliśmy odpowiedź z SKO, poniżej jej skan:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na czerwono zaznaczyłem urywek tekstu, który moim zdaniem można wykorzystać przy odwołaniach od decyzji organów I instancji.

Zachęcam do składania odwołań. Świadczenie rodzicielskie zostało zapisane jako nasze prawo w ostatniej poprawce ustawy, więc nie można poddawać się tylko dlatego, że Urzędy próbuję się wymigać z wypłaty tych świadczeń opierając się na wyrywkowych zapisach ustawy.
kidl

Napisano: 26 paź 2016, 14:26

Mamy już orzecznictwo administracyjno- sądowe II SA/Bd 617/16 - Wyrok WSA w Bydgoszczy z 13.07.2016 oraz Wyrok WSA we Wrocławiu z 2016-08-23 IV SA/Wr 158/16.
Wyroki te orzekły, że należy się świadczenie pielęgnacyjne i rodzicielskie na różne dzieci.
lukas

Napisano: 26 paź 2016, 15:27

nie na: "Urzędy próbuję się wymigać z wypłaty tych świadczeń opierając się na wyrywkowych zapisach ustawy".
tylko na ustawie. A że to bubel to trudno
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 26 paź 2016, 16:20

Elmer pisze:nie na: "Urzędy próbuję się wymigać z wypłaty tych świadczeń opierając się na wyrywkowych zapisach ustawy".
tylko na ustawie. A że to bubel to trudno

Nie mogę stwierdzić, że urzędy "opierają się na ustawie", ponieważ pracownicy urzędów, z którymi rozmawiałem, jednoznacznie stwierdzili, że oni trzymają się jednego konkretnego artykułu 27 ust. 5 u.ś.r.. Na decyzji również jest całkowicie pominięty artykuł 17c ust 9 pkt . Tzn, że TAK, ewidentnie osoby decyzyjne opierają na wyrywkowych zapisach ustawy zamiast na całej ustawie. Gdyby było inaczej, nie pisalibyśmy tutaj.
kidl

Napisano: 26 paź 2016, 19:22

Jestem osobą amatorem zajmującym się prawem, ale po przedstawieniu problemu przez osoby, których to dotyczyło, oraz przeczytaniu Ustawy o ś.r. nie było dla mnie nie jasności, że się należy. Widzę także że orzecznictwo sądów i SKO idą tym samym torem, nie dostrzegam jakiś specjalnych niejasności w uzasadnieniach.
lukas

Napisano: 31 paź 2016, 15:04

Witam, mi SKO równiez odmówiło świadczenia rodzicielskiego ... mam prawo do odwołania się do sądu administracyjnego, czy ktoś ma jakiś wzór takiego odwołanie??? Byłabym wdzięczna
sylwia zielińska

Napisano: 08 lis 2016, 13:06

Witam.
Co mam zrobić jeżeli się dowiedziałam że mi sie należy świadczenie rodzicielskie na córeczkę która urodziłam w październiku 2015 roku. Mam niepełnosprawnego synka na którego pobieram świadczenie pielęgnacyjne. Pani w GOPSie gdy zapytałam na początku roku o świadczenie rodzicielskie powiedziała żebym.nawet dokumentów nie składała bo mi sie nie należy. Co ja mogę teraz zrobić? Czy mogę teraz domagać sie wyrównania świadczenia?
Krystyna Cieślak

Napisano: 19 lip 2017, 19:02

Dzień dobry. Chciałam się poradzić
chciałam starać się o zasiłek rodzicielski ale niestety kierowniczka w opiece powiedziała mi, że mi się nie należy, gdyż wychowuję syna niepełnosprawnego i mam świadczenie na niego. Zaufałam babce i uwierzyłam kilka dni temu dowiedziałam się, że jednak nam się należny niestety córka za 2 miesiące rok i czy można starać się o cofnięcie terminu z błędu urzędnika którywprowadził nas w błąd i nie chciał nawet dać wniosku.
megan35
Praktykant
Od: 19 lip 2017, 18:24
Zajmuję się: Wychowuje syna niepełnosprawnego

Strona 3 z 4    [ Posty: 39 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x