Świadczenie rodzicielskie, mama na rencie socjlnej i w szpitalu na dłuższym leczeniu
-
- Referent
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny
- Kontakt:
Świadczenie rodzicielskie, mama na rencie socjlnej i w szpitalu na dłuższym leczeniu
Złożono wniosek o świadczenie rodzicielskie. Matka jest na rencie socjalnej. ZUS nie wypłaca zasiłku macierzyńskiego w takich przypadkach więc ops może przyznać rodzicielski. Takie mam informacje. Jeśli się mylę proszę o sprostowanie. Ale to nie wszystko. Mama przebywa teraz na dłuższym leczeniu w szpitalu. Nie sprawuje zatem opieki nad dzieckiem. Ustawa o takim przypadku nie mówi. Wspomniane jest, że rodzicielski nie przysługuje gdy zaprzestanie opieki następuje w związku z zatrudnieniem, wykonywaniem pracy zarobkowej... Co robić? Przyznać czy nie?
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Re: Świadczenie rodzicielskie, mama na rencie socjlnej i w szpitalu na dłuższym leczeniu
Skoro nie jest zabronione to jest dozwolone. Na leczeniu szpitalnym może być zarówno matka jak i dziecko. Ja przemilczałabym temat i nie wnikając w szczegóły przyznała świadczenie.
Myślę , że gdyby tak bardzo szczegółowo analizować rodziny to znalazłoby się wiele sytuacji kiedy dzidziuś czasowo jest zaopiekowany przez np. babcie bo rodzice studenci mają sesję albo problemy zdrowotne.
Myślę , że gdyby tak bardzo szczegółowo analizować rodziny to znalazłoby się wiele sytuacji kiedy dzidziuś czasowo jest zaopiekowany przez np. babcie bo rodzice studenci mają sesję albo problemy zdrowotne.
Oprócz Świadczenie rodzicielskie, mama na rencie socjlnej i w szpitalu na dłuższym leczeniu - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
samotny ojciec
Dochody do czystego powietrza, a dochody do DO
becik
śp a św.rodzicielskie
Nieletnia chce rodzicielski. Babka jest opiekunem prawnym
Pomóżcie zawiła sprawa
Świadczenie pielęgnacyjne po nowemu a kosiniakowe
Opieka wytchnieniowa przy świadczeniu pielęgnacyjnym.
Nieletnia w DPS - pobyt nieodpłatny
CZYSTE POWIETRZE - wynagrodzenie za wydanie zaświadczenia
składki społeczne
Czy osoba pobierająca SP moze dostać ŚRo?
Podstawa prawna
Tom i inni. Czy tak można? decyzja uchylająco-zmieniająca
urlop tacierzyński
NSA - wyrok ŚP sprawa z 2022 r. - od czego zacząć?