Podstawa prawna
-
- Praktykant
- Zajmuję się: SR,FA,ŚW
- Kontakt:
Podstawa prawna
Chcę napisać wniosek o udostępnienie danych ze zbioru danych osobowych do zakładu pracy z prośbą o przesłanie zaświadczenia o dochodzie netto, bo wnioskodawca pobierający zasiłek rodzinny poszedł do pracy. Jakie artykuły mam podać w podstawie prawnej, żeby nie było żadnych przeciwwskazań, że nie mogą odpowiedzieć, ponieważ nie taka podstawa prawna jest podana.
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Podstawa prawna
Ja zawsze dawałam taką i dostawałam odpowiedź
"art. 6 ust.1 lit.c Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), art. 25 ust. 3 i art. 29 ust. 2 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (t. j. Dz. U. z 2024 r., poz. 323)
"art. 6 ust.1 lit.c Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), art. 25 ust. 3 i art. 29 ust. 2 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (t. j. Dz. U. z 2024 r., poz. 323)
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Z mojego doświadczenia, więcej nie pisze po pracodawcach o zaświadczenie. Wystarczy że będzie podwójne awizo, a potem czeka się za zaświadczeniem kolejny m-c.
Wzywam świadczeniobiorcę do dostarczenia zaświadczenia po groźbą wstrzymania wypłaty świadczenia.
Wzywam świadczeniobiorcę do dostarczenia zaświadczenia po groźbą wstrzymania wypłaty świadczenia.
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Ja też nie piszę....od początku pracy w świadczeniach zdarzyło mi się to dosłownie kilka razy... ale to były sytuacje, że mąż klientki nie chciał jej dać zaświadczenia bo był konflikt albo w sytuacji kiedy przypadkiem wyszło , że był dochód uzyskany i rodzina nie zgłosiła , nie składał kolejnych wniosków a w grę wchodziły nienależnie pobrane świadczenia.
Oprócz Podstawa prawna - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Pomóżcie zawiła sprawa
Świadczenie pielęgnacyjne po nowemu a kosiniakowe
Opieka wytchnieniowa przy świadczeniu pielęgnacyjnym.
Świadczenie rodzicielskie, mama na rencie socjlnej i w szpitalu na dłuższym leczeniu
Nieletnia w DPS - pobyt nieodpłatny
CZYSTE POWIETRZE - wynagrodzenie za wydanie zaświadczenia
składki społeczne
Czy osoba pobierająca SP moze dostać ŚRo?
Tom i inni. Czy tak można? decyzja uchylająco-zmieniająca
urlop tacierzyński
NSA - wyrok ŚP sprawa z 2022 r. - od czego zacząć?
Podstawa prawna do decyzji o nienależnie pobranych świadczeniach rodzinncy.
świadczenie pielęnacyjne
Śp / śmierć os. niepełnospr
Składka społeczna a zgon świadczeniobiorcy
40 zł za zakwaterowanie - tranzyt?