świadczenie rodzicielskie na rodzinę zastępczą gdy matka pobrała - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 16 maja 2023, 12:04

Czy przysługuje świadczenie rodzicielskie na rodzinę zastępczą niespokrewnioną - jednakże wcześniej przez rok pobierała je na to samo dziecko matka? Przejrzałam forum, temat był poruszany ale nie ma nigdzie odpowiedzi. jak postępujecie w waszych gminach?
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 10:14
Zajmuję się:

Napisano: 16 maja 2023, 13:58

nikt nic nie pomoże ?
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2023, 7:40

proszę o opinię, co robić?
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2023, 8:08

Ja w ustawie nie widzę przesłanki negatywnej aby te świadczenie nie przyznać

Świadczenie rodzicielskie przysługuje:
3) rodzinie zastępczej, z wyjątkiem rodziny zastępczej zawodowej, w przypadku objęcia opieką dziecka w wieku do ukończenia 7. roku życia, a w przypadku dziecka, wobec którego podjęto decyzję o odroczeniu obowiązku szkolnego – do ukończenia 10. roku życia
Świadczenie rodzicielskie przysługuje od dnia:
2a) objęcia dziecka opieką, nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko 7. roku życia, a w przypadku dziecka, wobec którego podjęto decyzję o odroczeniu obowiązku szkolnego, nie dłużej niż do ukończenia przez nie 10. roku życia – w przypadku osoby, o której mowa w ust. 1 pkt 3;

Osobiście bym przyznał pod warunkiem, że dziecko nie ukończyło 7 lat i nie jest ro rodzina zastępcza zawodowa, ale nigdy nie miałem z takim przypadkiem do czynienia
JacekD
Stażysta
Od: 17 mar 2022, 12:11
Zajmuję się: Dodatek osłonowy

Napisano: 19 maja 2023, 10:56

to jest rodzina zastępcza niezawodowa
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem