świadczenie rodzicielskie - organ właściwy
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
świadczenie rodzicielskie - organ właściwy
Pani składa teraz wniosek o świadczenie rodzicielskie na dziecko urodzone w lutym 2018 r. Zgodnie z ustawą należy ustalić prawo od m-ca urodzenia dziecka.
Pani do marca 2018 r. brała zasiłki rodzinne na terenie innej gminy, bo tam mieszkała. Od kwietnia 2018 r. mieszka na naszym terenie.
Na dziecko urodzone w lutym 2018 nie były składane żadne wnioski - ani ZR, ani rodzicielskie.
Co teraz z rodzicielskim? Nasz ośrodek nie jest właściwy do wypłaty tego świadczenia za luty i marzec? Czy powinno się przekazać wniosek to innej gminy, żeby wypłacili za te miesiące?
Pani do marca 2018 r. brała zasiłki rodzinne na terenie innej gminy, bo tam mieszkała. Od kwietnia 2018 r. mieszka na naszym terenie.
Na dziecko urodzone w lutym 2018 nie były składane żadne wnioski - ani ZR, ani rodzicielskie.
Co teraz z rodzicielskim? Nasz ośrodek nie jest właściwy do wypłaty tego świadczenia za luty i marzec? Czy powinno się przekazać wniosek to innej gminy, żeby wypłacili za te miesiące?
- wiedzma
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: świadczenie rodzicielskie - organ właściwy
wypłaciłabym również za wcześniejsze miesiące teraz jej organem właściwym jesteście wy
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2018, 8:32 przez wiedzma, łącznie zmieniany 1 raz.
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
płacisz i nie marudzisz
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Mam wątpliwości. Bo Pani mogła złożyć wniosek o rodzicielskie w poprzednim miejscu zamieszkania, jak jeszcze tam mieszkała ale tego nie zrobiła.
Dlaczego mam wypłacać za miesiące, w których Pani nie mieszkała na naszym terenie?
Dlaczego mam wypłacać za miesiące, w których Pani nie mieszkała na naszym terenie?
- wiedzma
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
bo teraz mieszka na Twoim
ponadto wiesz, ze tam świadczenia nie pobierała

Ostatnio zmieniony 11 kwie 2018, 9:29 przez wiedzma, łącznie zmieniany 1 raz.
- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
dlatego,ze teraz jestes organem wlasciwym i zgodnie z ustawa musisz ustalic prawo do swiadczenia od dnia urodzenia dziecka, bo nie minely 3 miesiace a pani ma na zlozenie wniosku 3 miesiace (zeby nic jej nie pzrepadlo), i to ze wczesniej mieszkala gdzie indziej nie ma znaczenia, bo wniosek jest z teraz i teraz do rozpatrzena sprawy wlasciwa jestes ty 

-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW. ŚR.
- Kontakt:
mam pytanie odnośnie świadczenia rodzicielskiego właśnie,a nie chcę nowego tematu zakładać, a może ktoś odpowie
Pani Polka, urodziła dziecko za granicą (nie wiem gdzie bo przez telefon nie mówiła). Dziecko w lipcu kończy rok. żadnych świadczeń nie pobierała zza granicy. Wróciłam do Polski. Pytanie: co ze świadczeniem rodzicielskim? Możemy normalnie wypłacać? Czy może jednak odesłać do ROPS (tzn. UW)? jak myślicie?

Pani Polka, urodziła dziecko za granicą (nie wiem gdzie bo przez telefon nie mówiła). Dziecko w lipcu kończy rok. żadnych świadczeń nie pobierała zza granicy. Wróciłam do Polski. Pytanie: co ze świadczeniem rodzicielskim? Możemy normalnie wypłacać? Czy może jednak odesłać do ROPS (tzn. UW)? jak myślicie?
- wiedzma
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
przyznałabym świadczenia
- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
no jesli rzeczywiscie nic tam za granica nie dostaje, i ojciec dziecka tez nie przebywa za granica to mozna przyznac
Oprócz świadczenie rodzicielskie - organ właściwy - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
dod. z tytułu urodzenia dziecka
świadczenie rodzicielskie, filipinka, zezwolenie na pobyt cz
dzieci w domu dziecka coz zasiłkiem rodzinnym?
wypłata gotówką czy na konto
świadczenie pielegnacyjne a PUP
Becikowe, dochód a zmiana pracy
urlop wychowawczy a oddanie dziecka do przedszkola
zmiana nazwiska dziecka na nazwisko matki
zasiłek pielęgnacyjny a zgon
Kontynuacja orzeczenia o niepełnosprawności - od kiedy przyz
SPRAWOZDANIE ŚR - zwrot z ZUS
NP i zwrot w ramach złotówki za złotówkę, co w decyzji
Protest pracowników sfery budżetowej
czy sprawozdanie SR sygnity w wersji 2.5.8 ale nr 6,7, czy
czy do św. piel nad osobą dorosła wywiad