Świadczenie rodzinne a świadczenie pielęgnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 27 ]

Napisano: 03 kwie 2016, 18:28

Witam!

Mam pytanie odnośnie zbiegu uprawnień do świadczeń. Ja prowadzę działalność gospodarczą. Żona nie pracuje wychowując syna z orzeczeniem o niepełnosprawności, z tego tytułu pobiera świadczenie pielęgnacyjne. Obecnie spodziewamy się kolejnego dziecka. Moje pytanie brzmi, czy żona będzie mogła otrzymać dodatkowo pomoc w postaci świadczenia rodzinnego na nowo urodzone dziecko?

Z tego co wyczytałem z "USTAWA z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych", w "Art. 27. pkt5. W przypadku zbiegu uprawnień do następujących świadczeń:
1) świadczenia rodzicielskiego lub
2) świadczenia pielęgnacyjnego, lub
3) specjalnego zasiłku opiekuńczego, lub
4) dodatku do zasiłku rodzinnego, o którym mowa w art. 10, lub
5) zasiłku dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o
ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów
– przysługuje jedno z tych świadczeń wybrane przez osobę uprawnioną."
ale nie ma tutaj słowa o tym czy odnosi się to do jednego i tego samego dziecka.
Znowu w "Art. 17c. pkt 9. Świadczenie rodzicielskie nie przysługuje, jeżeli:
w związku z wychowywaniem tego samego dziecka lub w związku z opieką
nad tym samym dzieckiem jest już ustalone prawo do świadczenia
rodzicielskiego, dodatku do zasiłku rodzinnego, o którym mowa w art. 10,
świadczenia pielęgnacyjnego, specjalnego zasiłku opiekuńczego lub zasiłku dla
opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i
wypłacie zasiłków dla opiekunów;"

Rozumiem to tak, że jeżeli będzie kolejne dziecko to świadczenie rodzicielskie powinno żonie przysługiwać gdyż kolejne dziecko nie jest tym samym na które już jest przyznane świadczenie
pielęgnacyjne.

Pozdrawiam!.
szamoT

Napisano: 03 kwie 2016, 19:20

niestety nie, zastosowanie ma tutaj art. 27 ust. 5 - żona musi sobie wybrać korzystniejsze świadczenie (pod kątem pieniędzy jest nim świadczenie pielęgnacyjne). Nieważne, że pobiera już śp na inne dziecko, gdyż jest ona osobą uprawnioną i dwóch tych świadczeń nie może pobierać nawet na różne dzieci. Zostaje tylko jednorazowa zapomoga z tyt. urodzenia się dziecka i ewentualnie rodzinne z dodatkami.
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2016, 21:33 przez kropka86, łącznie zmieniany 1 raz.
kropka86
Starszy referent
Od: 10 sty 2016, 21:21
Zajmuję się: ŚR,FA,ZDO i inne

Napisano: 03 kwie 2016, 19:37

Mi też mówią że nie ale się odwołałam od decyzji do sko i czekam na odpowiedź bo w jednej gminie dają a w innych nie. Moim zdaniem art.17 pkt9 jest ważniejszy i ten zbieg świadczeń w art25 jest tak samo odczytywany że na dziecko nie może być zbiegu świadczeń a nie na różne dzieci. Co ma się jedne dziecko do drugiego. Moim zdaniem składajcie wniosek jak dadzą wam odmowe odwołujcie się do sko.
anna2163
Praktykant
Od: 15 mar 2016, 17:49
Zajmuję się:

Napisano: 03 kwie 2016, 21:41

ktoś tu się już wypowiadał na forum, że SKO też nie przyznaje 2 świadczeń, ale jak najbardziej nie zniechęcam do odwolania. Ja uważam, że art. 17c ust. 9 pkt. 4 odnosi się do przypadków, kiedy mowa o tym samym dziecku i właśnie dlatego ustawodawca wymyślił ten zbieg uprawnień w art. 27 ust. 5, żeby jedna osoba nie mogla brać kilku świadczeń na raz na różne dzieci(żeby za dużo pieniędzy z budżetu państwa nie wypływało). Poza tym jako urzędnik, nie podpisałabym decyzji przyznającej takie świadczenia skoro istnieje taki przepis, co nie znaczy, że SKO może różne rzeczy jeszcze powymyślać ;)
kropka86
Starszy referent

Napisano: 03 kwie 2016, 23:30

Dziękuję za odpowiedzi. Spodziewałem rozbieżności poglądów.
To jak ktoś interpretuje przepisy to osobna sprawa, ale zależało by mi na przytoczeniu konkretnego przypadku gdzie jednak te świadczenie zostały przyznane, i też rzeczowego wyjaśnienia do czego odnosi się to konkretne stwierdzenie " tego samego dziecka" w art. 17c ust. 9 pkt. 4.
Jeżeli świadczenie nie mogą się łączyć to po co w ogóle taki zwrot, jakiej sytuacji może dotyczyć?
szamoT

Napisano: 04 kwie 2016, 12:16

No i właśnie o to chodzi ja kiedyś znalazłam taki artykuł na internecie że ustawa jest pisana na jedno dziecko więc każde dciecko jest rozpatrywane oddzielnie, i moim zdanie powinno się należeć. Bo wypowiedź że jedna osoba nie może mieć zbiegu świadczeń jest chore. Żona i tak siedzi w domu z dzieckiem niepełnosprawnym mąż zazwyczaj pracuje musi rzucić prace by przejąć świadczenia pielęgnacyjne aby żona mogła pobierać świadczenia rodzicielskie. Potem mówią że żyjemy z państwa jak sami zabraniają pracować to raz a dwa to fakt że nie zdają sobie sprawy ile idzie pieniędzy na leczenie dziecka bo te świadczenia pielęgnacyjne niby są że rezygnujemy z pracy ale fakt jest taki że idzie to na leczenie dziecka w całości i trzeba i tak jeszcze do tego dokładać trzeba bo brakuje pieniędzy. A najlepsze jest to że rencista mimo że ma stały dochód dostanie rodzicielskie a my nie bo mamy stały dochód śmieszne po prostu.A poza tym pisało wyraźnie należy się wszystkim którzy nie mają prawa do macierzyńskiego. Wybaczcie jeśli kogoś uraże ale potrafią uprzykrzyć życie te wasze ustawy.
anna2163
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 04 kwie 2016, 12:18

A jeszcze jedno jak chcesz odezwji się do mnie w tej sprawie na e-mail [email protected]
anna2163
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 04 kwie 2016, 15:18

szamoT pisze:Dziękuję za odpowiedzi. Spodziewałem rozbieżności poglądów.
To jak ktoś interpretuje przepisy to osobna sprawa, ale zależało by mi na przytoczeniu konkretnego przypadku gdzie jednak te świadczenie zostały przyznane, i też rzeczowego wyjaśnienia do czego odnosi się to konkretne stwierdzenie " tego samego dziecka" w art. 17c ust. 9 pkt. 4.
Jeżeli świadczenie nie mogą się łączyć to po co w ogóle taki zwrot, jakiej sytuacji może dotyczyć?
ja bym stawiała na dziecko nowourodzone, które urodziło się niepełnosprawne i ma w orzeczeniu o niepełnosprawności wskazania do świadczenia pielęgnacyjnego - wtedy jest to to samo dziecko.
kropka86
Starszy referent

Napisano: 04 kwie 2016, 23:12

Dziękuję kropka86.
kropka86 pisze:ja bym stawiała na dziecko nowourodzone, które urodziło się niepełnosprawne i ma w orzeczeniu o niepełnosprawności wskazania do świadczenia pielęgnacyjnego - wtedy jest to to samo dziecko.
Ja tak samo to rozumiem. Przepis mówi o zbiegu różnych świadczeń względem jednego tego samego dziecka dziecka.
My z żoną spodziewamy się dziecka dopiero w październiku ale chciałbym znaleźć konkretny przypadek czy osobę której OPS przyznał oba świadczenia w podobnym jak nasz przypadku żeby mieć jakiś argument jak przyjdzie pora na złożenie wniosku.

Do anna2163, dziękuję również za wypowiedź. Rzeczywistość jest właśnie taka jak piszesz. Czekam na wynik twojego odwołania, mam nadzieję że się z nami nim podzielisz. Napiszę do Ciebie na priv. w wolnej chwili.
szamoT

Napisano: 05 kwie 2016, 20:13

chyba nie do końca się zrozumieliśmy - art. 27 ust. 5 - odmowa świadczenia w przypadku dwojga różnych dzieci, tak jak w Pana przypadku.
art. 17c ust. 9 pkt. 4 - odmowa na to samo dziecko.
Reasumując, można brać tylko jedno świadczenie (niezależnie od liczby dzieci) - osobiście nie znam przypadków w innych ośrodkach, żeby jeden wnioskodawca pobierał 2 świadczenia. Ponoć prawnicy też nie widza podstaw do przyznania 2 świadczeń jednocześnie, ale próbować zawsze można ;)
kropka86
Starszy referent

Strona 1 z 3    [ Posty: 27 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x