Świadczenie rodzinne a świadczenie pielęgnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 27 ]

Napisano: 05 kwie 2016, 21:28

Dziękuję kropka86, za uświadomienie mnie jak rozumują "prawnicy"...

Jednakże delikatnie mówiąc, głupi są ci prawnicy określając w swoich przepisach rzeczywistość. A to, że moja żona opiekuje się naszym synem niepełnosprawnym ( tak samo jak wiele innych rodziców i opiekunów niepełnosprawnych) i otrzymuje świadczenie nie przez to jak to określili owi prawnicy że zrezygnowała z pracy zarobkowej. Po prostu nie miała wyjścia i nie ma możliwości zarabiania, poświęcając cały swój czas synowi nie zależnie od tego czy jakąś pomoc otrzyma czy nie.

Ale idąc drogą rozumowania prawników, to fakt iż przyznali mojej żonie pomoc w postaci świadczenia pielęgnacyjnego oraz wszystkiego co się z nim wiąże, między innymi składki emerytalno-rentowe, to traktują ją jakby jednak pracowała. A co za tym powinno iść to prawo do zasiłku macierzyńskiego tak samo jak każdy pracujący(zatrudniony).

Przepraszam za moje chłopskie podejście i formę ale prawnikiem nie jestem więc piszę też prosto...

Czy ktoś z prawniczej strony może określić czy słusznie rozumuję?
szamoT

Napisano: 06 kwie 2016, 8:34

Na marginesie sprawy dodam, że ja dałem odmowę świadczenia rodzicielskiego dla osoby pobierającej świadczenie pielęgnacyjne. SKO uchyliło moją decyzję i dało do ponownego rozpatrzenia - zarzut ŚP jest na inne dziecko nić świadczenie rodzicielskie i powinienem przyznać
"Powaga to jedyna ucieczka dla płytkich umysłów".
Oscar Wilde
"Errare humanum est"
Seneka Starszy
Elmer
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 6:21

No i co pan a to powie?
anna2163
Praktykant
Od: 15 mar 2016, 17:49
Zajmuję się:

Napisano: 07 kwie 2016, 9:38

Mam małe pytanie a czy może ojciec złożyć na te rodzicielskie bo skoro żona i mąż czy tak siedzą w domu z dziećmi to co za różnica wtedy?
anna2163
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 07 kwie 2016, 9:44

złożyć może ale zwróć uwagę w jakich sytuacjach ojcu można przyznać
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 08 kwie 2016, 9:17

Do szamoT wejdzie na stronę https://tosinkowo.pl/swiadczenie-rodzici ... -2016-rok/ jak widać należy się wystarczy się odwołać.
anna2163
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 18 kwie 2016, 11:41

Wróciła pierwsza sztuka z SKO. Utrzymana odmowa. Na razie skrót, w wolnej chwili (raczej nie dziś) pozamazuję dane i ewentualnie wrzucę później skany całości, żeby mi znowu @m&m nie zarzuciła wymyślania decyzji SKO przy biurku ;)
W ocenie Kolegium przepis art. 17c ust. 9 pkt 4 ustawy wyklucza uprawnienie do ŚR na dziecko, jeżeli na to dziecko jest już ustalone np. ŚP. Natomiast przepis art. 27 ust. 5 ustawy stanowi o zbiegu uprawnień konkretnej osoby uprawnionej do określonych świadczeń. Uniemożliwia łączenie przez jedną osobę prawa do SR i prawa do SP.
Przepisy te nie pozostają w sprzeczności, gdyż art. 17c stanowi, że na to samo dziecko nie można pobierać SR gdy np w związku z opieką nad tym dzieckiem przysługuje SP. Natomiast art. 27 odnosi się nie do dziecka tylko do osoby uprawnionej. Oznacza to, że jedna osoba nie moze być uprawniona jednoczesnie do SR i SP i w sytuacji zbiegu tych uprawnień musi wybrać z którego chce korzystać. Należy zauważyć, że w przepisie art. 27 ust. 5 ustawodawca nie zastrzegł, że zarówno uprawnienie do świadczenia rodzicielskiego jak i do świadczenia pielęgnacyjnego powinno być związane z wychowywaniem (opieką) tej samej osoby
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 19 kwie 2016, 14:57

A ja właśnie wczoraj otrzymałam decyzje z SKO i mi się należy no i co pan na to? Niestety nie mam skanu żeby wrzucić jedynie zdjęcie mogę zrobić i wrzucić gdyby był ktoś zainteresowany.
anna2163
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 19 kwie 2016, 15:08

Tom. pisze:Wróciła pierwsza sztuka z SKO. Utrzymana odmowa. Na razie skrót, w wolnej chwili (raczej nie dziś) pozamazuję dane i ewentualnie wrzucę później skany całości, żeby mi znowu @m&m nie zarzuciła wymyślania decyzji SKO przy biurku ;)
W ocenie Kolegium przepis art. 17c ust. 9 pkt 4 ustawy wyklucza uprawnienie do ŚR na dziecko, jeżeli na to dziecko jest już ustalone np. ŚP. Natomiast przepis art. 27 ust. 5 ustawy stanowi o zbiegu uprawnień konkretnej osoby uprawnionej do określonych świadczeń. Uniemożliwia łączenie przez jedną osobę prawa do SR i prawa do SP.
Przepisy te nie pozostają w sprzeczności, gdyż art. 17c stanowi, że na to samo dziecko nie można pobierać SR gdy np w związku z opieką nad tym dzieckiem przysługuje SP. Natomiast art. 27 odnosi się nie do dziecka tylko do osoby uprawnionej. Oznacza to, że jedna osoba nie moze być uprawniona jednoczesnie do SR i SP i w sytuacji zbiegu tych uprawnień musi wybrać z którego chce korzystać. Należy zauważyć, że w przepisie art. 27 ust. 5 ustawodawca nie zastrzegł, że zarówno uprawnienie do świadczenia rodzicielskiego jak i do świadczenia pielęgnacyjnego powinno być związane z wychowywaniem (opieką) tej samej osoby
Z jednej strony trochę racji jednak w tym jest. Sytuację tę mozna porównać z pobieraniem śp w związku z opieką nad dwójką róznych dzieci. Wtedy tez będzie przysługiwało tylko jedno świadczenie.
m&m

Napisano: 19 kwie 2016, 15:28

To moja decyzja jaką otrzymałam i co o niej myślicie?
Załączniki
20160418_170744.jpg
20160418_170744.jpg (1020.61 KiB) Przejrzano 190 razy
20160418_170732.jpg
20160418_170732.jpg (1.14 MiB) Przejrzano 190 razy
20160418_170718.jpg
20160418_170718.jpg (1004.39 KiB) Przejrzano 190 razy
anna2163
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 19 kwie 2016, 15:59

Wszystko zalezy od konkretnego SKO. A jeszcze może mają odgórny nakaz przyznawać w takich sytuacjach, zeby młodzi rodzący obywatele nie zrażali sie do władzuchny.
Ale szczerze powiem , po co pracować w tym kraju jak lekką ręką można wyciagnąć ponad 3 tysiące miesięcznie ze swiadczeń.
No tak starym trzeba jeszcze wydłuzyc wiek emerytalny, żeby było komu pracowac, bo młodzi będą siedziec na swiadczeniach.
m&m

Strona 2 z 3    [ Posty: 27 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x