Świadczenie za pełnienie rodziny zastępczej w dochodzie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 06 sie 2020, 14:28

Hejka, mam pytanie. Przyszedł do mnie wywiad celem weryfikacji odpłatności za pobyt śds. Kobieta jest rodzinną zastępczą i dostaje świadczenie pieniężne miesięcznie (984 zł coś koło tego w tym roku). Czy wliczamy to dochodu? Pracownik socjalny nie wliczył tego, ale w oświadczeniu majątkowym jest wspomniane. Dochód jest na granicy kryterium, jeśli policzyć to przekracza. Pracownik socjalny nie ogarnia, czasami mi wlicza 500 plus.
hek
Starszy referent
Od: 13 maja 2019, 19:45
Zajmuję się: PS

Napisano: 07 sie 2020, 6:55

i ktoś pomoże?
Art. 10 ustawy o pomocy społecznej mówi o tym, ale w stosunku tylko do zasiłków stałych i okresówek.
hek
Starszy referent

Napisano: 07 sie 2020, 7:50

Chodzi o świadczenie na pokrycie kosztów utrzymania dziecka umieszczonego w rodzinie zastępczej? Jest to normalnie wliczane do dochodu rodziny. Jedyne wyłączenia są – tak jak piszesz – przy ustalaniu dochodu do świadczeń periodycznych (okresówka, stały).
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 07 sie 2020, 8:30

Ten z Łopieki pisze:
07 sie 2020, 7:50
Chodzi o świadczenie na pokrycie kosztów utrzymania dziecka umieszczonego w rodzinie zastępczej? Jest to normalnie wliczane do dochodu rodziny. Jedyne wyłączenia są – tak jak piszesz – przy ustalaniu dochodu do świadczeń periodycznych (okresówka, stały).
tak to rodzina na nowych zasadach.
hek
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x