sygnity - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 4    [ Posty: 33 ]

Napisano: 11 sty 2023, 14:56

dziękuję za odpowiedz.
jeszcze jedno pytanie
czy w decyzji jaką generujecie w systemie po tym ustawieniu , jest zapis że czynsz przeliczony wg stawek zasobu gminy ?
czy decyzja wygląda tera inaczej?
Kasia85,,,
Praktykant
Od: 29 cze 2022, 14:35
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe, dodatki energetyczne

Napisano: 11 sty 2023, 15:32

czy w decyzji jaką generujecie w systemie po tym ustawieniu , jest zapis że czynsz przeliczony wg stawek zasobu gminy ?
czy decyzja wygląda tera inaczej?
w decyzji z automatu, że tak powiem nic samo się nie pojawia, trzeba stworzyć szablony
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 11 sty 2023, 16:23

JESZCZE JEDNO, GDZIE ZNAJDĘ ARTYKUŁ KTÓRY MÓWI O TYCH STAWKACH ZE TRZEBA TO ZMIENIĆ I TAK WŁAŚNIE LICZYĆ?
Kasia85,,,
Praktykant
Od: 29 cze 2022, 14:35
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe, dodatki energetyczne

Napisano: 12 sty 2023, 8:30

JESZCZE JEDNO, GDZIE ZNAJDĘ ARTYKUŁ KTÓRY MÓWI O TYCH STAWKACH ZE TRZEBA TO ZMIENIĆ I TAK WŁAŚNIE LICZYĆ?
dla kazdego województwa odpowiednio jest prowadzony dziennik urzędowy województwa np. mazowieckiego gdzie są ogłaszane odpowiednio:

dla mojego miasta będzie to:
1. zarządzenie Prezydenta Miasta w sprawie określenia stawek czynszu za lokale mieszkalne i stawek za lokale socjalne
2.obwieszczenie Wojewody Mazowieckiego w sprawie ustalenia wysokości wskaźnika przeliczeniowego kosztu odtworzenia 1 m2 powierzchni użytkowej budynków mieszkalnych dla województwa mazowieckiego

W zarządzeniu jest podany wzór - ( uwzględniający wskaźnik z obwieszczenia)na pod stawie , którego wylicza się stawkę miesięczną czynszu 1 m2 powierzchni użytkowej lokalu mieszkalnego
Ostatnio zmieniony 12 sty 2023, 8:33 przez brodafix, łącznie zmieniany 1 raz.
brodafix
Podinspektor

Napisano: 12 sty 2023, 8:31

art. 6 ust.6 udm
6. Jeżeli osoba ubiegająca się o dodatek mieszkaniowy zamieszkuje w lokalu mieszkalnym lub domu niewchodzącym w skład mieszkaniowego zasobu gminy, do wydatków przyjmowanych dla celów obliczenia dodatku mieszkaniowego zalicza się:
1)
wydatki, które w wypadku najmu lokalu mieszkalnego byłyby pokrywane w ramach czynszu, lecz wyłącznie do wysokości czynszu, jaki obowiązywałby dla danego lokalu, gdyby lokal ten wchodził w skład zasobu mieszkaniowego gminy;
2)
opłaty, poza czynszem, które obowiązywałyby w zasobie mieszkaniowym gminy, gdyby lokal ten wchodził w skład tego zasobu.
brodafix
Podinspektor

Napisano: 12 sty 2023, 9:35

monia2031 pisze:
10 sty 2023, 9:52
Czy sygnity samo wprowadza w system nowe zasady wyliczania mieszkaniówki??? Czy cos tam trzeba zrobic???
Jaskie nowe zasady wyliczenia mieszkaniówki? Nie jestem chyba w temacie a w ustawie nic nowego nie widzę. Przeliczanie czynszu wg stawek gminnych to było od zawsze, wiec chyba nie o to chodzi?
Montana1
Stażysta
Od: 03 gru 2020, 9:23
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe, dodatki energetyczne , Karta Dużej Rodziny

Napisano: 12 sty 2023, 10:23

Jaskie nowe zasady wyliczenia mieszkaniówki? Nie jestem chyba w temacie a w ustawie nic nowego nie widzę. Przeliczanie czynszu wg stawek gminnych to było od zawsze, wiec chyba nie o to chodzi?
to nic nowego , stare ... było od zawsze ;)
brodafix
Podinspektor

Napisano: 12 sty 2023, 10:44

brodafix pisze:
12 sty 2023, 10:23
to nic nowego , stare ... było od zawsze ;)
ufff, dzięki, już się spociłam ze stresu :D
Montana1
Stażysta
Od: 03 gru 2020, 9:23
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe, dodatki energetyczne , Karta Dużej Rodziny

Napisano: 18 sty 2023, 11:41

brodafix pisze:
12 sty 2023, 8:30
dla kazdego województwa odpowiednio jest prowadzony dziennik urzędowy województwa np. mazowieckiego gdzie są ogłaszane odpowiednio:

dla mojego miasta będzie to:
1. zarządzenie Prezydenta Miasta w sprawie określenia stawek czynszu za lokale mieszkalne i stawek za lokale socjalne
2.obwieszczenie Wojewody Mazowieckiego w sprawie ustalenia wysokości wskaźnika przeliczeniowego kosztu odtworzenia 1 m2 powierzchni użytkowej budynków mieszkalnych dla województwa mazowieckiego

W zarządzeniu jest podany wzór - ( uwzględniający wskaźnik z obwieszczenia)na pod stawie , którego wylicza się stawkę miesięczną czynszu 1 m2 powierzchni użytkowej lokalu mieszkalnego
kurcze a mysłąłam , że to gmina ustala te stawki czynszu:o
muusia
Starszy referent
Od: 14 wrz 2017, 9:44
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 18 sty 2023, 12:43

kurcze a mysłąłam , że to gmina ustala te stawki czynszu:o
bo tak jest ale ... gmina już do systemu działu dodatków mieszkaniowych stawek nie wprowadzi ;)
brodafix
Podinspektor

Strona 2 z 4    [ Posty: 33 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x