SYGNITY - dochód uzyskany a weryfikowany zł za zł - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 07 sty 2016, 10:37

Witam
Czy mogę poprosić o wskazówki jak obecnie przeliczyć dochód uzyskany kiedy wychodzi przekroczenie (wcześniej rodzina kwalifikowała się ) i powinnam sprawdzić czy strona nie kwalifikuje się na przeliczenie zł za zł
Dawniej ręcznie przeliczałyśmy i wiadomo było przekracza kryterium - odmowa
teraz ...? muszę to jakoś wprowadzić do systemu i przeliczyć ... Pracuję na Sygnity
Czy ktoś to przerabiał?
Z góry dziękuję za podpowiedź
ew@1

Napisano: 07 sty 2016, 11:42

podblijam
ew@1

Napisano: 07 sty 2016, 12:25

Z punktu widzenia Użytkownika nic się nie zmienia - wprowadza się dochody do oprogramowania SR, tak jak dotychczas.

Wydając decyzję, oprogramowanie automatycznie wykryje przypadek przekroczenia kryterium i pojawi się na oknie decyzji dodatkowy przycisk obliczeń "Obliczenia dla przekroczonego kryterium", na którym można podejrzeć wyliczone dochody miesięcznie i obliczenia dla każdego miesiąca - tam wszystko widać na jednym oknie.

Opisywaliśmy to tutaj:

https://public.sygnity.pl/zabezpieczenie ... 22015-1637

w załączniku " Złotówka za złotówkę w Oprogramowaniu SR" - jest tam ilustracja tego przycisku i tego okna gdzie widać dochody w każdym miesiącu.

Oczywiście trzeba mieć zainstalowaną wersję 2-1.5 - dostępną od 22 grudnia - ma ją już 811 Jednostek.
Ewentualnie wersję 2-0.5 dla tych którzy nie zmienili jeszcze technologii na nową.

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 07 sty 2016, 13:10

Bardzo dziękuję za odpowiedź tylko czy dobrze się zrozumieliśmy ...?
Mi chodzi o sytuację kiedy jest już wydana prawomocna decyzja przyznająca świadczenia gdzie spełnione było kryterium dochodowe, a teraz muszę doliczyć dochód uzyskany za XII 2015 i nie mam pewności czy stronie "wyjdzie coś" do wypłaty ... Przyznaję, że wcześniej nie wprowadzałam dochodu uzyskanego do systemu tylko ręcznie doliczałam na wydruku dochodów rodziny dochód uzyskany i wiedziałam czy dalej płacę czy nie
Teraz jeszcze dochodzi problem ile płacę ...
Gdzie szukać takiego wyliczenia w programie ? Wchodzę przez wnioski czy decyzję?
dziękuję i pozdrawiam
ew@1

Napisano: 07 sty 2016, 13:30

Ja również podnoszę to zagadnienie!!! :)
ooo

Napisano: 07 sty 2016, 13:52

W takiej sytuacji proponujemy wprowadzić do oprogramowania SR wniosek o zmianę świadczenia w związku ze zmianą sytuacji życiowej i wprowadzić dane dotyczące dochodów uzyskanych.

Dane dotyczące dochodów utraconych i uzyskanych wprowadza się na zakładce dochodów osoby - dochód uzyskany i utracony to tylko inny rodzaj załącznika.

To czy będzie coś do wypłaty system sam obliczy i utworzy odpowiednią decyzję (przyznającą lub odmowną).

Obliczenia te będą widoczne na decyzji na specjalnie przygotowanym do tego oknie.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 07 sty 2016, 15:17

ok
bardzo dziękuję i podrawiam ;)
ew@1

Napisano: 07 sty 2016, 15:26

wniosek o zmiane mozna wprowadzic i wtedy wyliczy z systemu zł za zł, jesli przekroczy i wyda sie nowa decyzje, a co jesli wprowadze wniosek zmieniajacy a dochod nie przekroczy dalej idą pełne zasiłki? wtedy decyzji nie wydaje, bo nic się w kwotach nie zmienia, a wniosek w programie zostaje:-(
oleńak

Napisano: 07 sty 2016, 16:10

oleńak pisze:wniosek o zmiane mozna wprowadzic i wtedy wyliczy z systemu zł za zł, jesli przekroczy i wyda sie nowa decyzje, a co jesli wprowadze wniosek zmieniajacy a dochod nie przekroczy dalej idą pełne zasiłki? wtedy decyzji nie wydaje, bo nic się w kwotach nie zmienia, a wniosek w programie zostaje:-(
W takim przypadku proponujemy zakończyć ten wniosek bez nadania biegu.

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 07 sty 2016, 20:26

Logiczne
ale co jeżeli osoba zgłosi w maju dochód uzyskany w styczniu i będzie przekroczenie od lutego ( co jak wiemy jest notoryczne)
jak wtedy wprowadzić do systemu zwrot nadpłaconych świadczeń bo osoba miała płacone w pełnej wysokości 89 a powinno być 72 z przekroczenia 1+1.
Czy program będzie miał taką możliwość utworzenia decyzji ŻZ świadczeń wypłaconych ( za poprzednie miesiące) w wyższej wysokości.

Takich przypadków będzie więcej
ja dziś miałem taki przypadek gdzie osoba uzyskała dochód w listopadzie ( od stycznia wprowadzę nowe dochody zgodnie z zaleceniami w związku ze zmianą....) skończyło się orzeczenie w grudniu ( wchodzi w niższe kryterium 674) i należałoby wypłacić jej pomniejszone świadczenia (1+1) ale co jak za miesiąc przyniesie orzeczenie będzie wyższe kryterium i nie będzie przekroczenia.
I tak można mnożyć przypadki z którymi będziemy musieli się borykać.
myślę, że wszystko się da zrobić ale jak?
bolek

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x