Ja urodzenia wprowadzam od początku jako nowy wniosek w związku ze zmianą sytuacji rodziny, konsultowałam z Sygnity - zaznaczasz że to wniosek na pierwsze, bo ten wniosek zmieniający zastąpi wniosek pierwotny, to tak jak byś potwierdzała, że ten wniosek jest nadal na pierwsze dziecko. Wniosek pierwotny zamyka się. To prawda w sprawozdaniach wtedy wykaże ci, że jest to wniosek złożony na pierwsze dziecko, choć faktycznie jest np. wnioskiem na kolejne (na pierwsze było już przyznane, teraz urodziło się drugie). Ja zmieniam to ręcznie, zgodnie ze stanem faktycznym. Wypłaty idą dobrze.********** :-) pisze:Ja robię jako zmianę świadczenia. Tylko mam problem z tym czy w kolejnym wniosku zaznaczać że to jest wniosek na pierwsze czy nie. A jak Ty robisz jeśli można wiedzieć?
Ja robię wniosek o zmianę.nowa1982 pisze:a jak pani ma przyznane na drugie i teraz chce na pierwsze to nowy wniosek ? czy wniosek ze zmianą sytuacji życiowej??
Dokładnie tak jak ja. A możesz powiedzieć jak wygląda Twoja decyzja?amm pisze:Ja urodzenia wprowadzam od początku jako nowy wniosek w związku ze zmianą sytuacji rodziny, konsultowałam z Sygnity - zaznaczasz że to wniosek na pierwsze, bo ten wniosek zmieniający zastąpi wniosek pierwotny, to tak jak byś potwierdzała, że ten wniosek jest nadal na pierwsze dziecko. Wniosek pierwotny zamyka się. To prawda w sprawozdaniach wtedy wykaże ci, że jest to wniosek złożony na pierwsze dziecko, choć faktycznie jest np. wnioskiem na kolejne (na pierwsze było już przyznane, teraz urodziło się drugie). Ja zmieniam to ręcznie, zgodnie ze stanem faktycznym. Wypłaty idą dobrze.********** :-) pisze:Ja robię jako zmianę świadczenia. Tylko mam problem z tym czy w kolejnym wniosku zaznaczać że to jest wniosek na pierwsze czy nie. A jak Ty robisz jeśli można wiedzieć?