Witam, pani X złożyła wniosek o pomoc. Dorosły syn student oświadczył w oświadczeniu, że nabył na początku roku samochód. Twierdzi on że zgubił umowę.....samochód nie jest może drogi ale muszę na podstawie czego stwierdzić jego wysokość i przeliczyć czy nie przekracza 5-krotności kryterium
Co radzicie - ma napisać oświadczenie czy żądać umowy pod różnymi rygorami?
Syn oświadczył, że nabył samochód brak umowy
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :) - Kontakt:
Re: Syn oświadczył, że nabył samochód brak umowy
NABYCIE samochodu jest dochodem? Rozumiem sprzedaż, ale nabycie? Chyba że pytanie jest niefortunnie sformułowane i chodzi o to, czy pan nie wziął kredytu na zakup 

-
- Stażysta
- Kontakt:
Czyli jeśli ktoś nabywa mieszkanie, samochód czy co tam innego....nie uwzględniamy tego w dochodzie rodziny?
Podobno zaoszczędził te pieniądze ze stypendium
ja tam mu nie żałuje tylko żeby ktoś mi kiedyś nie zarzucił że nie uwzględniłam tego
ja tam mu nie żałuje tylko żeby ktoś mi kiedyś nie zarzucił że nie uwzględniłam tego
-
- Stażysta
- Kontakt:
Nabycie samochodu to nie jest przychód (dochód) w rozumieniu ustawy o pomocy społecznej.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :) - Kontakt:
Tak jak napisałam wcześniej, ewentualny kredyt czy pożyczkę możemy uwzględnić, ale kupno czegokolwiek nie jest absolutnie dochodem. Zakupu można dokonać z oszczędności, które są zasobem, a nie dochodem. A wydane już na auto oszczędności to w sumie ani zasób ani dochód, było i ni maewaewa pisze: 25 paź 2021, 14:22 Czyli jeśli ktoś nabywa mieszkanie, samochód czy co tam innego....nie uwzględniamy tego w dochodzie rodziny?

-
- Stażysta
- Zajmuję się: nauka
- Kontakt:
W PRL-u (zwłaszcza w czasach stalinowskich) był tzw "domiar": jeśli ktoś zaoszczędził (a nie przepił) i kupił sobie samochód, to ścigał go Urząd Skarbowy i wlepiał "podatek od wzbogacenia".
Ale to był PRL. Teraz jest inaczej. Pomysł, że WYDANIE pieniędzy na coś (samochód, pralkę, lodówkę, rower) jest DOCHODEM jest czymś tak idiotycznym, że aż trudno uwierzyć, że mógł powstać w czyjejś głowie.
To by było jak w filmach Barei (starsi czytelnicy pamiętają), i byłoby komiczne, gdyby nie fakt, że to się dzieje naprawdę (czyli jest raczej tragiczne).
Pocieszające jest to, że chyba jest to przypadek odosobniony (o czym świadczą reakcje na forum).
Ale to był PRL. Teraz jest inaczej. Pomysł, że WYDANIE pieniędzy na coś (samochód, pralkę, lodówkę, rower) jest DOCHODEM jest czymś tak idiotycznym, że aż trudno uwierzyć, że mógł powstać w czyjejś głowie.
To by było jak w filmach Barei (starsi czytelnicy pamiętają), i byłoby komiczne, gdyby nie fakt, że to się dzieje naprawdę (czyli jest raczej tragiczne).
Pocieszające jest to, że chyba jest to przypadek odosobniony (o czym świadczą reakcje na forum).
Oprócz Syn oświadczył, że nabył samochód brak umowy - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Czy to jest dochód?
dodatek mieszkaniowy
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Pucku prowadzi nabór na stanowisko Kierownika Sekcji Pomocy Środowiskowej!!!
pełnomocnik ojca dziecka prosi o informacje
sygnaliści
pobyt w szpitalu a św. na żywność.
Zasiłek okresowy - zasiłek stały
Podanie z prośbą o wizytę w środowisku
upomnienie/tytuł wykonawczy przy umowie o odpłatność DPS
rozłożenie na raty odpłatności za schronisko
Praca socjalna - wymóg pokontrolny
Ubezpieczenie zdrowotne
która gmina powinna płacić za DPS?
zasiłek stały a marnotrawienie środków
Opieka wytchnieniowa