Jak w temacie system nie przyznaje w decyzji świadczeń na pierwsze dziecko,tylko na drugie - choć wniosek wypełniony prawidłowo jak setki innych wniosków. Zaznaczona oczywiście opcja iż wniosek również na pierwsze dziecko. W składzie rodziny wszystko się zgadza. Dochodowo się kwalifikują na oboje dzieci. Po zatwierdzeniu decyzji system przyznaje tylko na drugie dziecko. Miał ktoś coś podobnego lub wie gdzie może leżeć błąd? Sprawa dosyć pilna bo wniosek z 1 kwietnia.
Przede wszystkim "system nie wydaje decyzji", decyzję wydajesz Ty, system tylko podpowiada rozstrzygniecie, kierując się danymi wprowadzonymi przez Ciebie we wniosku, ale jest to tylko podpowiedź, którą możesz zmienić - to na Tobie spoczywa obowiązek wydania poprawnej decyzji. Proszę o zgłoszenie, to sprawdzimy co ewentualnie jest wprowadzone we wniosku nie tak jak trzeba, a jeśli sprawa jest pilna, proszę zmienić to co podpowiada program.
Dzisiaj wydawałam decyzję dla wniosku bez dochodu , program wydał mi na drugie dziecko do daty przed ukończeniem okresu zasiłkowego dlatego że pierwsze dziecko które jest tylko w składzie kończy 18 lat i do tego dnia mam przyznane świadczenie . Mam nadzieję że pomogłam
U mnie była sytuacja taka- kobieta wnioskowała na 1 i 2 dziecko, mieściła się w kryterium dochodowym. 1 dziecko ukończyło 18 lat 24 kwietnia załóżmy, ja wniosek wprowadziłem po tym dniu. Jako że pani pobiera świadczenie rodzinne to pobrało mi dane ale te dziecko które ukończyło 18 lat jest tylko w składzie rodziny a nie w rubryce "informacje o dzieciach" (choć sprawdzałem dane i wszystko ok).
Należy wtedy (przed weryfikacją!) usunąć dziecko 18 letnie ze składu rodziny i dopisać je do informacji o dzieciach, wtedy ok naliczy.
Ja nie wiedziałem o co chodzi, zrobiłem weryfikację i nie mogłem dziecka 18 letniego usunąć. Więc wklepałem kolejny ten sam wniosek od nowa lecz zrobiłem to co wyżej.