Szczęśliwe historie pracowników socjalnych - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 16 gru 2015, 19:17

Zależy czy jest się pracownikiem socjalnym z przymusu czy z powołania. Pozdrawiam ;)
Student.PS

Napisano: 16 gru 2015, 19:18

ziX pisze:Moim sukcesem jest 5- letnia abstynencja gościa, który był już na totalnym dnie i którego wszyscy przekreślili- tylko nie ja. Czułam że on ma potencjał aby zmienić swoje życie. Szczęśliwie był osobą samotną wiec mogłam go wyrzucić za drzwi jak przychodził po kasę, bo ten przepis,że mamy jeszcze patrzeć na dobro innych członków rodziny tylko przedłuża ten patologiczny stan. Teraz to już nie jest mój klient ale ktoś w rodzaju kolegi - przyjaciela. Pracuje, nie pije i zaczyna budować sobie mały domek.A pił 20 lat.
I właśnie o takich pracowników nam chodzi :)
Student.PS

Napisano: 17 gru 2015, 9:23

"Kręte ścieżki" - to tytuł tomiku poezji jednego z moich klientów; jednocześnie histoia życia samego poety. Podczas przeprowadzania wywiadu środowiskowego dostrzegłam pliki zapisków wierszy klienta, który miał problem z alkoholem od około 20 lat. Wiersze, które pisał były dla niego terapią. Pomyślałam wtedy, że trzeba te wiersze wydać. Dzięki pracy nad wydaniem tomiku odkryłam nowe możliwości pracy socjalnej
- odkrywać w ludziach to co dobre, ciekawe i wartościowe i eksponować to. Człowieka podnosi się wtedy na duchu, przywraca mu poczucie wartości i godność. Było to dla niego bardzo ważne, bo poczuł się "kimś", odzyskał władzę nad swoim życiem. Praca nad wydaniem tomiku zajęła mi 8 miesięcy ciężkiej pracy. Koleżanka pomogła wykonać zdjęcia i projekt okładki. Nasza praca okazała się sukcesem. W tym czasie poznaliśmy wspaniałą grupę poetów, którzy pomogli przy redagowaniu tomiku. Zorganizowano 3 wieczorki poetyckie, w których uczestniczyli przyjaciele, terapeuci, pracownicy socjalni.
Autor wierszy sam mówił, że "miał szczęście spotkać na swej drodze ludzi, którzy udzielili mu wsparcia i pomogli odnaleźć właściwą drogę"
Myszka1000

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x