szkolenie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 19 lis 2015, 13:52

B.M. na szkoleniu mówił:
1. Dyrektor/kierownik/pracownik GOPS nie jest upoważniony do podpisywania wszczecia bądz przyłączenie
2. nie mozna w jednym pismie napisać proszę o "wszczęcie/przyłączenie" - najwieksza głupota
3 do BIG wrzucamy sa,ą nalezność główną + zaliczkę z 5%
4 o wszczecie badz przyłączenie mozemy pisać dopiero wtedy jak nam cos US wróci albo jeżeli coś nie wysyłalismy do US
5 Nie piszemy ponownie do prokuratury i starostwa jeżeli już to robiliśmy a nic u dłużnika się nie zmieniło, więc dla nas lepiej jak ma wydaną decyzję i nie stawi się nie wywiad, dla niego w sumie też lepiej.
6 jak sobie coś przypomne to napisze
7 PRAWIE mam wszystko dobrze...
abc123

Napisano: 19 lis 2015, 14:11

mówił też, że to co dłużnik wpłacił na nasze konto, to musimy odesłać do komornika, żeby ten potrącił sobie Koszty egzekucyjne i z powrotem nam odesłał; wkurzona jestem bo B.M. jak zwykle w niektórych sprawach ma odmienne zdanie niż inny szkolący W. , który odnośnie wpłat bezpośrednich do OWW nie widzi przeszkody, żeby dłużnicy wpłacali; aczkolwiek szkolenie ciekawe :)
gopsianka
Referent
Od: 07 kwie 2014, 13:27
Zajmuję się:

Napisano: 19 lis 2015, 14:13

To że ten mazurkiewicz cos mówił, to wcale nie znaczy że to jest prawda. Nie ekscytuj się więc tak tym, że coś masz prawie dobrze albo źle.
Czasem coś sensownego powie ale nie zawsze - przykładów mnie chce mi się nawet pisać bo przez lata nazbierało się tego pełno.
Tylko jeden podam tu:
"do BIG wrzucamy sa,ą nalezność główną + zaliczkę z 5%" - a niektórzy zgłaszają też do big należność z tytułu zwrotu fa plus odsetki, na dzień zgłoszenia np. i jakos nikt tego nie kwestionuje, bo nie podstawy prawnej do kwestionowania, a zdanie mazurkiewicza na ten temat mi powiewa
magdamm

Napisano: 19 lis 2015, 14:13

oo właśnie o tym zapomniałam :P
abc123

Napisano: 19 lis 2015, 14:14

Kochana trzeba czasem umieć wyczuć ironię ;) poza tym poopodniecać się też jest czasem fajnie :) miłego popołudnia i więcej dystansu :)
abc123

Napisano: 19 lis 2015, 14:18

jeszcze jedna sprzeczna sprawa między dwoma szkolącymi:
W. twierdzi, że należy dalej ustanawiać kuratorów ds. doręczeń chociażby po to aby przekazać im informację o przyznaniu świadczeń
M. uważa że nie ma podstaw żeby ustanawiać kuratorów bo kuratorów ustanawia się do postępowania administracyjnego, a jak wiadomo nie wydajemy już decyzji więc postępowania żadnego wobec dłużników nie prowadzimy
ZWARIOWAĆ MOŻNA PO TYCH SZKOLENIACH ! :)
gopsianka
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 19 lis 2015, 14:20

A niby na jakiej podstawie prawnej to my nie mamy prawa przyjmować wpłat od dłużników? Po jaką ch. mamy to odsyłac do komornika? Po to żeby sobie koszty potrącił od czegos czego sam nie wyegzekwował? Wiekszej bzdury to już dawno nie słyszałem
A niby jaka podstawa prawna zabrania dłużnikowi spłacać swój dług do wierzyciela?
Jak wierzycielka składa wniosek o egzekucje alimentów od dłużnika, to tez nie może przyjąć alimentów bezpośrednio od dłużnika? Też musi w trymiga oddac pieniądze otrzymane od dłużnika żeby komornika jakies koszty sobie z tego potrącił i finalnie mniej jej przekazał?
Nie ma i nigdy nie było nigdzie takiego zakazu i nie powielajcie tych kolejnych kuriozalnych wymysłów tego pseudoeksperta od wszystkiego.
pawełko

Napisano: 19 lis 2015, 14:37

Nie napisałam, że jeden czy drugi jest jakimś super ekspertem, tylko jakie sprzeczne mają opinie; zresztą ile prawników tyle opinii
a co do egzekucji to art. 1026 kpc § 2. "Wydzieloną wierzycielowi sumę zalicza się przede wszystkim na koszty postępowania, następnie na odsetki, a w końcu na sumę dłużną." My jako OWW nie jesteśmy organem egzekucyjnym i nie mamy kosztów, ma je komornik i dlatego trochę logiczne jest, że jeśli jest prowadzone postępowanie egzekucyjne - są koszty postępowania- to w pierwszej kolejności one powinny być zaspokajane. Ja co prawda nie będę odsyłała kasy którą wpłaci dłużnik, poinformuję tylko o tym komornika, ale chciałam się podzielić opinią M. :) I TYLE
gopsianka
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 19 lis 2015, 14:53

gopsianka pisze:wkurzona jestem bo B.M. jak zwykle w niektórych sprawach ma odmienne zdanie niż inny szkolący W.
Rozbieżności w interpretacji zapisów naszej ustawy to nie tylko cecha osób które szkolą. Pracownicy JST również mają różne stanowiska co do prawidłowej realizacji nie jednego przepisu z naszej ustawy, sądy mają kłopot z jednolitą interpretacją nie jednego artykułu. Wina za ten stan rzeczy leży po stronie ustawodawcy.

Każdy z nas powinien interpretować zapisy tak by w razie kontroli mógł w miarę rozsądnie uzasadnić swoje stanowisko a dobrym uzasadnieniem według mnie nie jest "bo tak mówił Pan M albo Pan W."
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 19 lis 2015, 15:17

Ja będę tylko informować komornika o ewentualnych wpłatach, ale żadnych pieniędzy nie będę mu odsyłać.
ziemek5

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x