szkolenie dla komisji GKRiPA - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 02 cze 2015, 11:16

Witam!
Chciałam się dowiedzieć czy ktoś z Was opodatkowuje i oskładkowuje przychód członka Gminnej Komisji Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych z tyt. szkolenia dla tej komisji?
księgowaops84

Napisano: 08 cze 2015, 10:53

W zeszłym roku miałam umowy zlec.z członkami - więc takie szkolenie opodatkowałam i oskładkowałam (takimi składkami jakie wynikały z umowy zlec.). W tym roku zrezygnowałam z umów zleceń (tylko zarz.burmistrza) więc tylko opodatkowałabym.
Łucja

Napisano: 09 cze 2015, 9:31

w jaki sposób opodatkować szkolenie kiedy rachunek jest na ops?
justi

Napisano: 09 cze 2015, 14:05

Rachunek płacisz normalnie tj. 402/201 i 201/130. Dodatkowo zrobiłam Pk z naliczeniem wartości szkolenia na 1 osobę np.300 zł 231/225, a przy najbliższym naliczeniu wynagrodzenia za posiedzenie zrobię z niego potrącenie podatku.
księgowaops84

Napisano: 09 cze 2015, 14:56

dziękuję za odpowiedź.
nie rozumiem naliczenia 231/225 wartości szkolenia bo z czym będzie korespondować konto 231? drugi raz do kosztów nie można. ja bym naliczyła 231/225 tylko podatek.
zastanawiam się czy na pewno należy takie szkolenie opodatkować. w końcu to jest wymóg żeby członkiem zostać, chyba że mówicie o dodatkowych szkoleniach.
justi

Napisano: 10 cze 2015, 8:16

Faktycznie tego naliczenia wartości szkolenia nie ma być. Też mam zaksięgowane tylko 231/225 podatek dochodowy. A to szkolenie trzeba opodatkować - są nawet interpretacje podatkowe w tym zakresie.
księgowaops84

Napisano: 10 cze 2015, 8:34

a szkolenie zespołów interdyscyplinarnych też opodatkowujecie? Te zespoły nie dostają zadnego wynagrodzenia więc z czego potrącic podatek. Kazać im wpłacić za ten podatek ? A propos podatku za szkolenie GKRPA. Szkolenie np.kosztuje 500 zł członków jest 6 to 500/6 = 83,33 * 18% = 15 zł i każdemu członkowi potrącam 15 zł dodatkowo z wynagrodzenia za posiedzienie. A jeśli na szkolenie przyjdzie tylko 2 członków to 500 zł /2 i wtedy oni z powodu tego że inni nie przyszli mają zapłacić większy podatek? masakra
mk1

Napisano: 10 cze 2015, 9:30

Myślę, że na szkolenie powinna być zrobiona lista uczestników i nawet jeżeli ktoś nie przyszedł (a był na liście) to musi zapłacić podatek ponieważ szkolenie to traktujemy jako przychód pozostawiony do dyspozycji tejże osoby. Nie skorzystała z tego - jego strata. Podatek i tak płacić powinien.
ewula

Napisano: 10 cze 2015, 10:07

dokładnie mk1 to jest wbrew logice. szkolenie dla członków to przymus, a zespoły nie pobierają wynagrodzenia. wszystko wynika z programu.
justi

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x