Szkolenie dla r.z. spokrewnionych - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 02 lis 2012, 14:58

Witajcie!

Ostatnio odebrałam telefon od prawnika jednej z rodzin zastępczych i rozmawiałyśmy na temat szkoleń kandydatów na rodz.zast.. W pewnym momencie usłyszałam, \"przecież wiem pani, ze od 1 stycznia szkolenia dla rodzin zastępczych spokrewnionych będą obowiązkowe\". Jeju, wstyd, ale pierwsze słyszę!
Przeszukałam cały internet, albo prawie cały i nic nie mogę znaleźć na ten temat.
Może ktoś z Was coś wie? Proszę napiszcie o co chodzi, co to za regulacje?
~Ola

Napisano: 04 lis 2012, 16:50

art 40.pkt 2 Rodzina zastępcza oraz prowadzący rodzinny dom dziecka współpracują z ośrodkiem adopcyjnym, koordynatorem rodzinnej pieczy zastępczej i organizatorem rodzinnej pieczy zastępczej

do zadań organizatora należny:
art 76 ust 4 pkt 5. zapewnianie rodzinom zastępczym oraz prowadzącym rodzinne domy dziecka szkoleń mających na celu podnoszenie ich kwalifikacji, biorąc pod uwagę ich potrzeby;

więc jeśli organizator zdecyduje że rodzina ma iść na szkolenie wyjścia nie ma...tak to rozumiem, nie wiem czy dobrze
~A...

Napisano: 05 lis 2012, 10:41

No tak, ale w art. 43 pisze, że organizator na szkolenia kieruje tylko rodz. zast. zawodowe, niezawodowe i prowadzące rodzinny dom dziecka. A nic nie ma na temat spokrewnionych. A ja wyraźnie słyszałam, że od stycznia mają być obowiązkowo szkoleni spokrewnieni też. Tylko gdzie to jest napisane?
~Ola

Napisano: 06 lis 2012, 16:36

zgodnie z art 112 z odnośnikiem 5 wstępni i rodzeństwo dziecka nie muszą mieć szkolenia na rodzinę zastępczą.
~Michał

Napisano: 06 lis 2012, 22:51

są szkolenia dla rodzin spokrewnionych patrzcie na art 44 ust 5, nasz sąd coraz czesciej pyta nas czy rodzina ma takie szkolenie zrobione wiec zaczelismy opracowywac indywidualny program szkolen dla rodzin spokrewnionych
~lilo

Napisano: 07 lis 2012, 10:24

Michał, przepraszam, ale z art.112 z jakiego dokumentu?
~Ola

Napisano: 07 lis 2012, 15:55

pewnie Michał miał na myśli kodeks rodzinny 112 \"5\"
.... - Jeśli sąd ustanowi spokrewnioną rz to jedyny ich obowiązek szkoleniowy - to odbycie szkoleń mających na celu podniesienie ich kwalifikacji (które organizator jest zobowiązany realizować)

art 112 \"5\" z KR odnosi się tylko do rodzin niezawodowych i faktycznie jeśli sad ustanowi taką rodzinę to w ciągu 6 miesięcy przejść musza procedurę kwalifikacyjna i się przeszkolić bo w innym przypadku organizator zobowiązany jest poinformować sąd o zaistniałej sytuacji....
~szkal31

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x