umorzenie odpłatności za pobyt dziecka w placówce za 2011 rok a ustawa o pieczy - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 29 paź 2012, 16:22

Mam taki problem... W zeszłym roku została naliczona odpłatność za pobyt dzieci w placówce. Rodzice nie płacili więc wysyłano im wezwania do zapłaty. Uchylali się od spotkania z pracownikiem socjalnym celem przeprowadzenia aktualizacji wywiadu więc nie można było sprawdzić czy można im należność umorzyc. Niedawno udało się i mamy gotowy materiał dowodowy w sprawie umorzenia, ale pojawił się problem: jakiej podstawy prawnej użyć odnośnie należności za zeszły rok skoro weszła w życie ustawa o pieczy a jej przepisy w przypadku należności nie mają zastosowania do spraw niezakończonych w zeszłym roku w przypadku odpłatności. Co w tej sytuacji zrobić? Czy miał ktoś z was takie przypadki. Bywa, że dziecko zostaje umieszczone a rodzic np. rok uchyla się od przeprowadzenia wywiadu. Gdy w końcu się uda, co zrobić z latami poprzednimi? Będę wdzięczna za wskazówki bo ja już sama nie wiem.
~gosia

Napisano: 29 paź 2012, 17:19

Deczję wydajesz w oparciu o obowiązujący stan prawny tj art. 194 ust 3 ustawy o wspieraniu rodziny .. oraz uchwałę rady powiatu wydaną na podstawie nowej ustawy
~Ania

Napisano: 29 paź 2012, 18:33

gosia kto u was podpisze decyzję o umorzeniu?
art. 104 ustawy o pomocy społecznej
Jak się rodzic uchyla to trzeba było dać od razu pełną odpłatność, potem upomnienie i tytuł wykonawczy
~PcPr10

Napisano: 29 paź 2012, 22:58

My tez mieślimy podobna sytuacje. Dyrektora kazała naliczyc odpłątnosć, szły wezwania do zapłaty, upomnienia, a poźniej skarbówka i tytół wykonawczy -Takie sa procedury. Umożyć odpłatność teraz może jedynie skarbówka po rozpoznaniu przez włąściwy ops czy pcpr aktualnej sytuacji bytowej, zyciowej i materialnej rodziny.
~Specjalista pracy z rodziną wie

Napisano: 30 paź 2012, 0:30

oj nie ! nawet jak urząd skarbowy umorzy postępowanie u siebie /bo nie ma możliwości ściągnięcia/ to u nas dalej wisi opłata, nie można jej wyksięgować, może umorzyć tylko starosta zgodnie z uchwałą
~PcPr10

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x