pytanie - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 06 lis 2012, 10:45

Witam moja mama ma orzeczenie o niepełnosprawności i jest osoba starsza czy może złozyc jakis wniosek o przyznanie węgla ponieważ słyszałam że mozna taka pomoc uzyskać? jesli tak to moze ktos mi podpowie jak to napisać będę bardzo wdzięczna
~Aldona

Napisano: 06 lis 2012, 22:51

Jeśli mama jest w trudnej sytuacji osobistej, życiowej czy majątkowej to może się zwrócić z prośbą o pomoc do właściwego ze względu na Jej miejsce zamieszkania ośrodka pomocy społecznej. Pamiętaj jednak o tym, że jako córka jesteś zobowiązana do alimentacji wobec mamy, w tym finansowej i udzielania Jej pomocy oraz opieki nad Nią. Kwestie pomocy osobom znajdującym się w trudnej sytuacji reguluje ustawa o pomocy społecznej. W większości zadań obowiązują kryteria dochodowe. Najlepiej porozmawiać o sytuacji mamy i własnej we właściwym ops i zapytać o jaką pomoc można wystąpić. Może to być np. zasiłek okresowy, celowy, specjalny celowy, usługi opiekuńcze, skierowanie do ośrodka wsparcia, do domu pomocy społecznej. Jeśli mama jest niepełnosprawna i potrzebuje z racji niepełnosprawności np. dofinansowania do przedmiotów ortopedycznych, środków pomocniczych, zaopatrzenia w sprzęt rehabilitacyjny, likwidacji barier technicznych, w komunikowaniu się lub architektonicznych czy do turnusu rehabilitacyjnego, to mama może zwrócić się do właściwego ze względu na powiat zamieszkania powiatowego centrum pomocy rodzinie - o dofinansowanie ze środków PFRON. Jeśli mama mieszka w mieście na prawach powiatu, to sprawy te prowadzone są przez miejskie ośrodki pomocy rodzinie/społecznej.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x