szkolenie Wardach - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 02 paź 2015, 11:31

a co z kuratorami? czy nadal mamy ich ustanawiać, aby przekazywać informacje o przyznaniu FA?
Magda198126
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 16:03
Zajmuję się:

Napisano: 02 paź 2015, 13:31

Elmer pisze:a z czego wynika, że mamy wysyłac upoważnienia do komornika?
Egzekucja sądowa jest prowadzona zgodnie z obowiązującymi przepisami Kodeksu postępowania cywilnego. Tam też są przepisy regulujące kwestię pełnomocnictwa. Kwestię udzielonego pełnomocnictwa do występowania z wnioskiem o wszczęcie lub o przyłączenie się do postępowania egzekucyjnego reguluje art. 89 Kpc i art. 13 § 2 Kpc. W myśl art.89 § 1 Kpc pełnomocnik jest obowiązany przy pierwszej czynności procesowej dołączyć do akt sprawy pełnomocnictwo z podpisem mocodawcy lub wierzytelny odpis pełnomocnictwa wraz z odpisem dla strony przeciwnej. A wszystko bierze się stąd, iż wierzycielem jest wójt, burmistrz, prezydent, a nie MOPS ...
ODA

Napisano: 02 paź 2015, 14:38

ODA pisze:a nie MOPS ...
Od zawsze powtarzam, że z mopsem to mamy wspólny budynek i ewentualnie część struktury organizacyjnej, ale organem administracji jesteśmy odrębnym, w tej kwestii zero zdziwienia akurat.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 02 paź 2015, 14:46

Oda to ja wiem, tylko po co za każdym razem mam wysyłać komornikowi upoważnienie?
Jak je chce to mu je przekaże, ale za każdym razem do każdego wniosku to dla mnie gruba przesada.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 02 paź 2015, 15:04

upoważnienie będzie dot. długu danego Dł. Może być bezterminowe - tak jak piszecie - "..upoważniam .. do....." itd. Musi być dołączone w oryginale. W następnej sprawie/roku wysyłamy co do długu tego samego Dł tylko wniosek, gdyż komornik będzie już miał upoważnienie do tej sprawy (dot. tego samego wierzyciela i dłużnika). W tym roku czeka nas niestety więcej pracy w zw. ze zmianą ustawy (np. to co wysłaliśmy już do US, teraz będziemy ponownie wysyłać - ale już do komornika), ale później będzie tylko lepiej(?? ??).
ODA

Napisano: 02 paź 2015, 15:13

a dlaczego ma dotyczyć zawsze danego dłużnika a nie ogólne?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 02 paź 2015, 15:26

Qurcze, nie załączałam żadnego upoważnienia, zobaczę jak na to zareagują komornicy, jak będą się rzucać to doślę :geek: Tyle lat na podstawie podpisanych przez kierownika decyzji alimenty przekazywali to może i teraz nie będą chcieli upoważnień 8-)
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 02 paź 2015, 15:29

podejrzewam, że nie będą chcieli.
Też nic nie wysyłałem, nie wysyłam i dopóki nie będzie pisma od komornika nie będę wysyłał
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 02 paź 2015, 15:31

RR i Elmer dajcie znac jak komornicy bedą prosic ;) o upoważnienia :!:
lenka90

Napisano: 02 paź 2015, 15:38

A jak u was wygląda decyzjia ostateczna:
1. Kserujecie i potwierdzacie?
2. Drukujecie 3 x 1.a/a, 2. Adresat. 3. Komornik tyle ze do komornika dopiero po uprawomocnieniu sie decyzji?
3. jakies inne możliwosci?
Grześ

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x