Kobieta złożyła wniosek na SZO na matkę, która ma znaczny stopień niepełnosprawności, ojciec kobiety żyje, czy on też musi mieć stopień znaczny o niepełnosprawności czy to nie ma znaczenia?
nie musi miec znacznego,ale tez musiz sprawdzic czy naprawde zaistniala koniecznosc rezygnacji z pracy tej corki, tzn czy maz tej pani nie sprawuje tej opieki...jesli nie pracuje i jest zdrowy - to koniecznosci rezygnacji z pracy corki moim zdaniem nie ma
Pan ma też umiarkowany stopień, a prędzej córka pobierała szo właśnie na ojca, ale orzeczenie o stopniu znacznym mu się skończyło i teraz dostała umiarkowany. Ona zrezygnowała z zatrudnienia jak oni oboje mieli znaczny stopień.
mogłam może od razu przyznać szo na matkę bo orzeczenie o stopniu znacznym ma na stałe, myślałam, że obydwoje muszą mieć znaczny stopień, aby córka mogła brać na jednego z nich szo.
nie muszą oboje mieć a sprawdzanie czy rzeczywiście musiała zrezygnować z pracy niestety nie jest w naszej kompetencji ( w ocenie SKO i Sądu) my mamy mieć tylko komplet niezbędnych dokumentów. Napisali miże nie mogę podważać decyzji podjętych przez członków rodziny kto ma się opiekować osobą niepełnosprawną
Może już niedługo nie będziemy się tym SZO zajmować
Ojciec miał znaczny do stycznia, a ona w marcu przyszła z orzeczeniem i okazało się, że ma umiarkowany stopień, więc za luty będzie stratna, jeśli jej teraz przyznam na matkę - szkoda co?